Εταιρείες μετακομίζουν από το Ισραήλ στην Κύπρο - Τι λέει ο Αντιπρ. του ΚΕΒΕ

Μεταφορά της έδρας μεγάλων ξένων εταιρειών από το Ισραήλ στην Κύπρο «βλέπει» ο Ανδρέας Δημητριάδης - Τι ανέφερε για τομείς που πιθανόν να ευνοούνται αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν - «Ανθεκτικός ο Κύπριος επιχειρηματίας»

Φιλοξενούμενος στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης, ο οποίος μίλησε για μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών τις «ευκαιρίες» που ενδέχεται να προκύψουν για την Κύπρο λόγω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην περιοχή, αλλά  και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος διεκδικεί στις 4 Δεκεμβρίου 2023 την προεδρία του ΚΕΒΕ, επισήμανε αρχικά πως η κατάσταση για το κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή την περίοδο ρευστή, δεδομένων των όσων συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο, αλλά και ειδικότερα, με την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. 

Άνοδος για το headquartering 

Όπως είπε, κάποτε μέσα από τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν και αρκετές ευκαιρίες για την οικονομία και είναι εδώ που το ΚΕΒΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο σε συνεργασία με το κράτος ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα όσα εκτυλίσσονται, αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες τις οποίες παρουσιάζονται. 

«Πέραν των κινδύνων που επηρεάζουν τον τουρισμό και άλλες δραστηριότητες υπάρχουν και ευκαιρίες», σημείωσες, φέρνοντας ως παράδειγμα μεγάλες ξένες εταιρείες, πέραν των ισραηλινών, που πιθανόν να επιδείξουν ενδιαφέρον να μεταφέρουν τα περιφερειακά ή τα κεντρικά τους γραφεία στην Κύπρο. «Ήδη έχουμε τέτοια απτά παραδείγματα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς που θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη, ο κ. Δημητριάδης εστίασε στους κλάδους της τεχνολογίας, της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, του real estate και των ακινήτων. 

Παράλληλα, διανοίγονται προοπτικές για χρήση της Κύπρου ως βάση για δραστηριότητες στην Ευρώπη και άλλες χώρες. 

«Είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, αναλύοντας πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι ξένοι είναι το ψηλό ποιοτικό επίπεδο ζωής το οποίο έχει ο Κύπριος. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις αξιόλογες επαγγελματικές υπηρεσίες που παρέχονται από Κύπριους επιστήμονες, το γεγονός ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για δραστηριότητες σε άλλες ηπείρους, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και το ότι σχεδόν όλος ο πληθυσμός μιλά αγγλικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η Κύπρος έχει αρκετά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες δυνατότητες να καταστεί περιφερειακό χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, σημειώνοντας παράλληλα, μεγάλη ανάπτυξη στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της παροχής υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. 

Ωστόσο, επεσήμανε πως για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες που θα προσελκύσουν ξένες εταιρείες στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το κράτος και να δοθούν κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα. 

Ανθεκτικός ο Κύπριος επιχειρηματίας στους κινδύνους

Αναφερόμενος στους κινδύνους που ελλοχεύουν, ο κ. Δημήτριάδης παραδέχθηκε πως υπάρχουν και ενδεχομένως στο μέλλον η κυπριακή οικονομία να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερους στο μέλλον. 

«Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας παρουσιάζει χαρακτηριστικά δυναμικότητας και αναπροσαρμογής. Ως Κύπριοι περάσαμε πολλούς κινδύνους και έχουμε καταφέρει με τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια μας, να τους αντιμετωπίσουμε και να παρουσιάζουμε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα», υπογράμμισε. 

Όπως ανέφερε, παρόλους τους κινδύνους η κυπριακή οικονομία σήμερα παρουσιάζει αύξηση του ΑΕΠ 2.3%, που συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ικανοποιητικό. 

Πρόβλημα ο πληθωρισμός και τα επιτόκια

Από την άλλη, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο οποίος σε συνάρτηση με τα υψηλά επιτόκια, επηρεάζουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις. 

«Χρειάζεται στενή συνεργασία της Πολιτείας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις και τα προβλήματα αποτελεσματικά», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, χωρίς να χρησιμοποιούνται ακραία μέσα από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά να επιστρατεύεται η δύναμη της πειθούς. 

«Προσβλέπω ότι, σε περίπτωση που θα με τιμήσει ο επιχειρηματικός κόσμος, θα έχω μια πολύ στενή συνεργασία με τις διάφορες οργανώσεις, τις συντεχνιακές ιδιαίτερα ώστε να μπορέσουμε να βάζουμε τα πράγματα κάτω, να τα αξιολογούμε και να παίρνουμε την ορθότερη απόφαση υπό τα δεδομένα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος: Πώς επηρέασε τις επενδύσεις Ισραηλινών στην Κύπρο - Πριν vs μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ