Το ET παρουσιάζει τον Όμιλο GMM με την πολύχρονη εμπειρία στη Διαχείριση Κεφαλαίων

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της GMM, βραβεύτηκαν 18 φορές μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις στην εξαετία 2017-2022 - Ο Ιδρυτής του Ομίλου GMM και CEO του Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA μιλά στο Economy Today για την πορεία του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο

Για τη θετική πορεία του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο τοποθετείται στο Εconomy Today ο ιδρυτής του Ομίλου GMM και CEO του Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA Ηλίας Γεωργουλέας. Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργουλέας μάς παρουσιάζει τον Όμιλο GMM και τα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρει.

Ποιος είναι ο Όμιλος GMM;

Ο Όμιλος GMM αποτελείται από δύο κυπριακές εταιρείες διαχείρισης: Την GMM GLOBAL MONEY MANAGERS LTD και την GMM GLOBAL MONEY MANAGERS AIFM LTD. Είναι διαχειριστής σε 14 Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) όλων των βασικών κατηγοριών επένδυσης (Μετοχικά, Ομολογιακά, Μεικτά Αμοιβαία Κεφάλαια και Fund of Funds) και σε περισσότερους από 50 Οργανισμούς Εναλλακτικής Επένδυσης (ΟΕΕ) όλων των κατηγοριών (Renewable Energy, Tourism, Food and Beverage, Real Estate, Shipping, Hospitality). Ο Όμιλος έχει περισσότερα από €800 εκ. (AUM) κεφάλαια υπό διαχείριση και μέσο όρο εμπειρίας 25 ετών των διαχειριστών & μελών της επενδυτικής επιτροπής. H GMM είναι μέλος του International Capital Markets Association (ICMA) και του Cyprus Investment Funds Association (CIFA).

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της GMM, συμμετέχοντας στον Θεσμό «FUND MANAGERS» AWARDS σε Ελλάδα και Κύπρο, βραβεύτηκαν 18 φορές μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις στην εξαετία 2017-2022. To μεικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Geraistos σημείωσε απόδοση που ξεπέρασε το 90% στην τριετία 9/2020- 9/2023.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία που καταγράφει ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο;

Η Κύπρος έχει αναπτύξει γρήγορα Επενδυτικά Ταμεία τα τελευταία επτά χρόνια. Τα AUM (κεφάλαια υπό διαχείριση) έχουν αυξηθεί από €2,7 δις το 2016 σε €10,5 δις το 2023. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει τάση για εγκατάσταση των Fund managers, από χώρες όπως η Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία κ.ά. που εγκαθίστανται στη μεγαλόνησο. Η Κύπρος είναι ένα διασυνοριακό κέντρο διεθνών επενδυτών και ένα από τα πρώτα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέφερε την οδηγία για τους διαχειριστές Ενναλακτικών Κεφαλαίων στην εθνική νομοθεσία.

Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα επενδυτικά σας προϊόντα;

Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Όμιλό μας, είναι το μοναδικό «Global Green Energy Fund». Eίναι μοναδικό γιατί ακριβώς επενδύει και κατέχει το ίδιο το Α/Κ υδροηλεκτρικά έργα που ανήκουν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, στους μεριδιούχους αλλά και επειδή έχοντας κλείσει 20ετείς εγγυημένες συμφωνίες πώλησης ρεύματος με τον ΔΕΔΔΗΕ 83 -97€/mwh εισπράττει σταθερό έσοδο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μοιράζει μέρισμα σταθερά 5% το έτος (με εξάμηνη καταβολή). Το Global Green Energy Fund αποτελεί ένα ενεργό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας που συμβάλλει ενεργά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Σκοπός του είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη των επενδυτών για θετικές αποδόσεις και σταθερά έσοδα από μερίσματα, μέσα από επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Σημειώνεται πως 5% μέρισμα έχει ήδη καταβληθεί στους επενδυτές για το 2022 και 5% μέρισμα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 (σε ετήσια βάση). Εκτιμούμε πως με την ολοκλήρωση του νέου υδροηλεκτρικού έργου των 6MW, η απόδοση θα ξεπεράσει το 6%.

Τι είναι τα tailor made Αμοιβαία Κεφάλαια;

Tailor made εννοούμε ένα εξατομικευμένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που δημιουργεί μια Εταιρεία Διαχείρισης για ένα νομικό πρόσωπο ή θεσμικό επενδυτή στο οποίο μπορούν οι επενδυτές να εισφέρουν όλες τις επενδύσεις του (μετοχές ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις κ.τλ.) μέσα σ’ αυτό. Επιπλέον να απολαμβάνει επαγγελματική διαχείριση σύμφωνα με τους στόχους του. Ο Όμιλος GMM μπορεί να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες δημιουργίας tailor made Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς έχει 10ετή πορεία επιτυχής διαχείρισης περισσότερα από 65 AIF & UCITS και την εμπιστοσύνη Θεσμικών Επενδυτών και Ταμείων.

Γιατί κάποιος επενδυτής να κάνει tailor made ΟΣΕΚΑ Α/Κ στην Κύπρο;

Γενικά είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ενός tailor made A/K (Αμοιβαίων Κεφαλαίων) διότι με τον τρόπο αυτό μηδενίζονται οι φόροι των χρηματοοικονομικών προϊόντων καθώς όταν εμπεριέχονται μέσα στα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν φορολογούνται:

• Τα έσοδα από μερίσματα μετοχών

• Τα έσοδα από κουπόνια ομολόγων

• Τόκοι καταθέσεων

• Υπεραξίες

Επίσης, το πιο βασικό είναι πως όλα τα έσοδα που εισπράττουν οι εταιρείες από Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν φορολογούνται καθόλου. Στην Κύπρο η φορολογία του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ είναι μηδενική.

Διαβάστε επίσης: EY: Ολιστική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά ταμεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ