Αντιμέτωποι με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ υπάλληλοι εταιρειών παροχής υπηρεσιών 

Νέες φουρτούνες φέρνει το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, αφού άτομα που εργάζονταν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών έχουν “εγκλωβιστεί” ως μέτοχοι και αξιωματούχοι και πλέον, με την εκπνοή της παράτασης, απειλούνται με πρόστιμα μέχρι και €20.000 

Σε αναμμένα κάρβουνα φαίνεται να κάθονται το τελευταίο διάστημα πολλά άτομα που απασχολούνταν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αφού η όλη διαδικασία της επικαιροποίησης του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων του Εφόρου Εταιρειών έφερε στην επιφάνεια ένα νέο ζήτημα που μπορεί να κοστίσει ακόμη και σε απλούς υπαλλήλους χιλιάδες ευρώ. 

Μετά τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε στους επιχειρηματικούς κύκλους η μετάβαση από την ενδιάμεση στην τελική πλατφόρμα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων που ήθελε περίπου 200.000 εταιρείες να επανακαταχωρούν τα στοιχεία των τελικών τους ιδιοκτητών, αρκετοί είναι εκείνοι που απειλούνται εκ νέου με πρόστιμα, ένα μόλις μήνα πριν από την λήξη της προθεσμίας. Μάλιστα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, μιλώντας στο Economy Today, εξέφρασε την πρόθεση του να θέσει άμεσα το θέμα ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή του λογισμικού συστήματος του Εφόρου Εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα εταιρείες να τιμωρηθούν με πρόστιμα ύψους περίπου €2 εκατομμυρίων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οδηγώντας το θέμα στη Βουλή. Τελικά, μετά από τις πιέσεις βουλευτών και επαγγελματικών συνδέσμων, ακολούθησε η διαγραφή των προστίμων, με παρέμβαση και του Υπουργού Εμπορίου, ενώ δόθηκε παράταση για την εγγραφή όλων των εταιρειών στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων μέχρι και τις 31 Μαρτίου. 

Οι “εγκλωβισμένοι” μέτοχοι και διευθυντές

Πλέον τα πρόστιμα κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από μετόχους και αξιωματούχους πολλών εταιρειών που παραμένουν “εγκλωβισμένοι”. Την αποκάλυψη έκανε ο δικηγόρος Τζόναθαν Πετίτο, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι. 

Όπως εξήγησε, αρκετοί είναι αυτοί που διέθεταν ή απασχολούνταν σε γραφεία που παρείχαν διοικητικές υπηρεσίες και εμφανίζονταν ως “μέτοχοι” και “αξιωματούχοι” σε μεγάλο αριθμό εταιρειών. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των τελικών δικαιούχων και των διάφορων πολιτικών που εφαρμόζονταν, οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση σε στοιχεία, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καν σε πόσες και σε ποιες εταιρείες είναι καταχωρημένοι ως “διευθυντές” ή "γραμματείς". 

Στην αρχή, επεσήμανε ο κ. Πετίτο, όταν κάποιος υπέγραφε γνώριζε το όνομα της εταιρείας, ωστόσο, ένας υπάλληλος μπορούσε να ήταν αξιωματούχος σε μεγάλο αριθμό εταιρειών και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να τις θυμάται ακριβώς, καθότι υπήρχαν εσωτερικοί κανόνες σε αυτές τις εταιρείες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες, να μην τηρείται οποιοδήποτε αρχείο για να μην μπορεί κανείς να επεμβαίνει, καθαρά για σκοπούς ασφάλειας.

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε, όταν το νομικό πλαίσιο γύρω από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος άρχισε να αυστηροποιείται, κάποιες από αυτές τις εταιρείες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένους τους υπαλλήλους τους, χωρίς να τους αφαιρέσουν από τις θέσεις αξιωματούχων ή μετόχων που υπήρχαν σε αυτές τις εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονταν. 

“Στην ουσία υπάρχουν άτομα τα οποία είναι αξιωματούχοι μίας εταιρείας, χωρίς καν να το γνωρίζουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν μπορούν να “αυτο-αφαιρεθούν”

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι δεν υπάρχει διαδικασία από το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών που να επιτρέπει σε όποιονδήποτε πολίτη να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να μάθει σε ποιες εταιρείες ήταν ή είναι ακόμα μέτοχος ή αξιωματούχος, ούτως ώστε να μπορεί να τηρήσει τη διαδικασία και να αφαιρέσει τον εαυτό του με δικά του έξοδα. Ως αποτέλεσμα πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκλωβιστεί. 

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Πετίτο αναφέρθηκε στα τσουχτερά πρόστιμα, αφού όπως έχουν τα πράγματα για τις εταιρείες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία δεν θα καταστεί δυνατόν να καταχωρηθούν τα στοιχεία του τελικού ιδιοκτήτη στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. 

“Αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου, υπάρχει μία προθεσμία για να γίνουν κάποιες κινήσεις για να δηλωθούν ποιοι είναι αυτοί οι τελικοί δικαιούχοι”, σημείωσε, προειδοποιώντας όμως πως για κάθε μέρα που θα περνά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, τόσο στην εταιρεία, όσο και στους αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο για μη συμμόρφωση ανέρχεται στα 200 ευρώ με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, μέχρι τα 20.000 ευρώ. Πρόστιμα επιβάλλονται όχι μόνο στις εταιρείες αλλά και ξεχωριστά στους διευθυντές και γραμματείς των εταιρειών.

Ο κ. Πετίτο αναφέρθηκε μάλιστα σε παράδειγμα πελάτη του, ο οποίος εξ επαγγέλματος, είχε σχέση με περίπου 200 εταιρείες, γεγονός που ενδέχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια. 

Θα βγάλει η Βουλή το φίδι από την τρύπα;

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στο πως με τη συμβολή της Βουλής επιτεύχθηκε παράταση για όλους ανεξαιρέτως χωρίς επιβάρυνση, αλλά και την επιστροφή και διαγραφή προστίμων, τα οποία χαρακτήρισε ως εξαντλητικά.  

Ο ίδιος είπε πως επικοινώνησε με την Έφορο Εταιρειών, η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη να “τρέξουν” οι διαδικασίες για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδούρης παρότρυνε τους πολίτες να επικοινωνήσουν με το Τμήμας Εφόρου Εταιρειών προκειμένου να ενημερωθούν πώς θα μπορούσαν να επικαλεστούν δέουσα επιμέλεια πριν από τις 31 Μαρτίου, ούτως ώστε να υπάρξει μία παράταση τόσο για τη διαδικασία αυτή, αλλά και να προχωρήσουν σε διαγραφή της εκάστοτε εταιρείας. 

“Για να μπορεί κάποιος να επικαλεστεί τη διαγραφή μίας εταιρείας, στην οποία μπορεί να είναι είτε Γενικός Διευθυντής, είτε Γραμματέας, πρέπει πρώτα να το γνωρίζει”, σημείωσε. 

Ξεκαθάρισε δε, πως ήταν μία νόμιμη διαδικασία στηριγμένη στις νομοθεσίες του κράτους. “Δεν γινόταν κάτι παράνομο, ήταν κάτι νόμιμο όμως τελικά φαίνεται ότι για κάποιους τους έχει οδηγήσει στο να θεωρούνται σήμερα ως εγκλωβισμένοι”, τόνισε. 

Μιλώντας στο Economy Today, ο κ. Παπαδούρης  εξέφρασε την πρόθεση του να θέσει το θέμα ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Σκοπός όπως είπε είναι να κατατεθεί ως αυτεπάγγελτο ακόμη και αυτή την Τρίτη, στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί ως κατεπείγον, αφού ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα. 

Καταλήγοντας, ο κ. Πετίτο επεσήμανε πως ο λόγος που αναδεικνύεται αυτό το ζήτημα είναι προς ενημέρωση του κοινού, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα, τα οποία να θεωρούν ότι τους έχουν αφαιρέσει, αλλά αυτό να μην έχει γίνει.  

“Καλό θα ήταν να απευθυνθεί άμεσα ο κόσμος στην Έφορο Εταιρειων με τις διαδικασίες που έχει πει ο κ. Παπαδούρης για να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα”, υπογράμμισε. 

Διαβάστε επίσης: Μητρώο UBO: Επιστρέφονται τα ποσά των προστίμων στις εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ