O κορυφαίος servicer της Ευρώπης αντιμέτωπος με το δικό του τεράστιο χρέος

Ο γάμος που δεν πέτυχε, η στρατηγική που στηρίχθηκε στο άφθονο, φθηνό χρήμα και πώς όλα άλλαξαν τα τελευταία χρόνια

Αν ο Αντρές Ρούμπιο προβληματίζεται από την άσχημη οικονομική κατάσταση της τεράστιας εταιρείας διαχείρισης χρέους, που διοικεί, δεν το αφήνει να φανεί δημόσια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής Intrum χαμογελούσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg, όπως παρατηρεί το ίδιο το ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Πολύ θετική» ήταν η άποψή του για το τμήμα servicing χρέους – έναν κλάδο με «τρομερές προοπτικές». Ωστόσο, σχολιάζει το Bloomberg, αυτόν τον αισιόδοξο τόνο δεν το συμμερίζονται πιστωτές και επενδυτές της Intrum, που βλέπουν τις τιμές μετοχών και ομολόγων να κάνουν βουτιά.

«Είναι μία εταιρεία, που δεν τα έχει πάει καλά στην επικοινωνία τα τελευταία χρόνια» λέει στο Bloomberg ο Καρίν Χάραλντσον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Lannebo Fonder, υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη της φαίνονταν τόσο ήρεμα σε πρόσφατο call με αναλυτές, που ήταν «πολύ παράξενο», όταν μία εβδομάδα αργότερα άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα αναδιάρθρωσης.

Η άνοδος και η πτώση

Η Intrum έχει αναδειχθεί την τελευταία δεκαετία σε έναν από τους κορυφαίους «εισπράκτορες» χρέους της Ευρώπης. Πρόκειται για έναν κλάδο που απογειώθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και το βουνό των κόκκινων δανείων που σχηματίστηκε, καθώς οι δανειολήπτες δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στην εποχή του φθηνού χρήματος οι εταιρείες αυτές δανείστηκαν μεγάλα ποσά για να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους.

Τώρα, όπως περίπου συμβαίνει με την Lowell στη Βρετανία και την doValu της Ιταλίας, η Intrum δίνει αγώνα δρόμου για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Οι εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων που κάποτε τις έθρεφαν, έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι οικονομίες τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Πιέζει το χρέος των 5,4 δισ. ευρώ

Και το χρέος των 5,4 δισ. ευρώ με το οποίο η Intrum πλήρωσε τις φιλοδοξίες της, εξελίσσεται σε θηλιά στον λαιμό της εταιρείας, σημειώνει το Bloomberg. Οι επενδυτές έχουν κουραστεί από τις επανειλημμένες υποσχέσεις για μείωση της μόχλευσης.

«Τα βάσανα της είναι μια ακόμη σοβαρή δοκιμασία για τη Σουηδία, η οποία ήδη παλεύει με έναν ταλαιπωρημένο τομέα εμπορικών ακινήτων, που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δισεκατομμύρια δολάρια χρέους σε μια εποχή πεισματικά υψηλών επιτοκίων» σημειώνει το Bloomberg και προειδοποιεί: «Το μέλλον της Intrum και των ομοίων της είναι ζωτικής σημασίας και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες βασίζονται σε αυτές τις εταιρείες που παίρνουν επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς τους».

Η Intrum εξετάζει λύσεις και οι ομολογιούχοι είναι σε επιφυλακή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Intrum έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του 30% του χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων της στην Cerberus Capital Management, αλλά οι μετοχές και τα ομόλογά της εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ.

Ορισμένοι ομολογιούχοι σπεύδουν να προσλάβουν τους δικούς τους δικηγόρους και συμβούλους μετά την πρόσληψη από την Intrum των ειδικών του χρέους, που αύξησε τις πιθανότητες μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης. Μία μεγάλη ομάδα επενδυτών, που περιλαμβάνει την Arini, την Bain Capital, την BlackRock Inc. και άλλους, πραγματοποιεί ήδη συνομιλίες.

Οι οίκοι χτυπούν με υποβαθμίσεις

Ο S&P, ο Moody’s και ο Fitch πρόσφατα υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Intrum σε B ή B3 και έστειλαν σήμα και για περαιτέρω υποβαθμίσεις. Τα ομόλογα του 2025 διαπραγματεύονται σε μόλις 69 σεντς το ευρώ. Οι short sellers αντιπροσωπεύουν το 24% της ελεύθερης διασποράς της Intrum, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence στις 21 Μαρτίου.

Το σενάριο της «ένεσης» κεφαλαίου

«Θα χρειαστεί κεφαλαιακή ένεση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος» λέει στο Bloomberg Ο Μάικλ Φάλκεν, επικεφαλής επενδύσεων της Tidan Capital, που «σορτάρει» τις μετοχές της. «Η πώληση ενεργητικού θα είναι απλά ένα προσωρινό τσιρότο» συμπληρώνει. ”

Ο Ρούμπιο πάντως, που είναι επικεφαλής της εταιρείας από το 2022, υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει καμία συνομιλία με μετόχους για τέτοιου είδους «ένεση» και προσθέτει ότι η ρευστότητα από το deal με την Cerberus καλύπτει βραχυπρόθεσμες ωριμάνσεις ομολόγων και οι σύμβουλοι έχουν προσληφθεί για να εξετάσουν τι θα γίνει με το μακροπρόθεσμο χρέος. «Δεν χρειαζόμαστε ρευστό ή κάτι άλλο σήμερα» διαβεβαιώνει.

Ο «κακός γάμος»

Σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές τα προβλήματα της εταιρείας πηγάζουν από τη συγχώνευσή της με τη Lindorff της Νορβηγίας. Πριν από τη συμφωνία αυτή η Intrum Justitia (όπως ήταν το όνομά της τότε) ήταν μία εταιρεία με ισχυρή διακυβέρνηση και ισχυρό ισολογισμό.

Τότε αναλυτές της Carnegie είχαν κάνει λόγο για το «τέλειο ζευγάρι». Αλλά η ευτυχία του γάμου δεν κράτησε πολύ. Για να κερδίσει την έγκριση της Ε.Ε. η Intrum αναγκάστηκε να απαλλαγεί από τις δραστηριότητες της Lindorff σε 5 χώρες, χάνοντας το 30% των εκτιμώμενων συνεργειών κόστους. Εκείνη η εξέλιξη είχε πυροδοτήσει μεγάλη πτώση της μετοχής.

Και η επιστροφή στις…ρίζες

Ενώ η Intrum ήταν γνωστή για την παροχή υπηρεσιών είσπραξης χρεών σε τράπεζες και εταιρείες με αντάλλαγμα μια αμοιβή, δεν άργησε να μεταπηδήσει σε έναν τομέα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αυτόν της εξαγοράς χαρτοφυλακίων επισφαλών δανείων.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το σχέδιο του Ρούμπιο να κατευθύνει την Intrum στην ασφάλεια περιλαμβάνει μια προσέγγιση «επιστροφή στις ρίζες» που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αρχικές υπηρεσίες είσπραξης χρεών.  «Έχουμε 80.000 πελάτες, έχουμε και τις 25 κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη», λέει ο CEO. Η συγκεκριμένη μονάδα «θα είναι πιο σημαντική στο μέλλον από ό,τι ήταν στο παρελθόν».

Για την «επενδυτική» πλευρά της επιχείρησης – το κομμάτι που αγοράζει μεγάλα χαρτοφυλάκια επισφαλών δανείων από τράπεζες και άλλες εταιρείες – η ιδέα είναι να αναζητηθούν περισσότερες εταιρείες όπως η Cerberus που μπορούν να παρέχουν τη χρηματοδότηση, με την Intrum να εστιάζει στις πραγματικές εισπράξεις. «Θέλουμε να αναπτύξουμε την επενδυτική μας επιχείρηση συνεργαζόμενοι με κεφάλαια τρίτων σε αντίθεση με τη χρήση του δικού μας ισολογισμού», εξήγησε ο Ρούμπιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: «Ναι» από 60 χώρες για εισφορά CO2 στα πλοία - Ικανοποίηση από ICS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ