Α. Μάτσης: Η επιλογή αξιόπιστης εταιρείας παράδοσης είναι καθοριστική για τον καταναλωτή

Οι εταιρείες δεν έχουν πλέον επιλογή και είναι υποχρεωμένες να έχουν παρουσία στο διαδίκτυο παρά τη φυσική τους παρουσία με καταστήματα, δηλώνει στο Economy Today ο CEO της ACS Courier, Άλκης Μάτσης

Όλες οι εταιρείες μεταφορών και ιδιαίτερα ταχυμεταφορών/courier είχαν δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση λόγω της απότομης αύξησης των διαδικτυακών παραγγελιών και έτσι υποχρεώθηκαν να λάβουν δράση για να αντεπεξέλθουν. Έτσι έπραξε και η ACS Courier, δηλώνει ο Άλκης Μάτσης, chief executive officer της εταιρείας. Στη συνέντευξή του στο Economy Today ο κ. Μάτσης τονίζει ότι «το στοίχημα κερδίζεται αν η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό παραμένει παραγωγική και είναι σε θέση να ελέγχει το κόστος της συναρτήσει πάντα προς τις πωλήσεις». Σημειώνει, επίσης, ότι στις διαδικτυακές παραγγελίες η προσφορά τής δωρεάν παράδοσης, όπως επίσης και η επιλογή αξιόπιστης εταιρείας παράδοσης είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, που πολύ πιθανόν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αν ο καταναλωτής θα προχωρήσει ή όχι με τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αγορά.

Πώς έχουν εξελιχθεί οι προτιμήσεις των καταναλωτών αν τεθεί το δίλημμα των φυσικών αγορών και του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Είναι γεγονός ότι μετά την COVID εποχή, με τον υποχρεωτικό περιορισμό του κόσμου και το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί για πρώτη φορά προς τις αγορές μέσω διαδικτύου (online). Αυτό τους υποχρέωσε να δοκιμάσουν (ίσως και για πρώτη φορά) τις αγορές online και να δουν στην πράξη τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν έναντι των αγορών από φυσικά καταστήματα.

Ποιοι τομείς έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο στις παραγγελίες από το διαδίκτυο;

Τα προϊόντα που διακινούνται περισσότερο είναι τα είδη ένδυσης και υπόδησης, αθλητικά είδη, καλλυντικά και ηλεκτρονικά προϊόντα.

Πώς ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στην αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές;

H αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές τα τελευταία χρόνια έχει εξασκήσει σημαντική πίεση στις εταιρείες ταχυμεταφορών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, με αποτέλεσμα να τις υποχρεώσει να αναβαθμίσουν τις υποδομές και εγκαταστάσεις τους, καθώς επίσης να προχωρήσουν στην πρόσληψη σημαντικού αριθμού νέων υπαλλήλων. Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το περιθώριο κέρδους στον τομέα των ταχυμεταφορών είναι πολύ μικρό και για την ανάπτυξη μιας εταιρείας στον χώρο αυτό απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό.

Το στοίχημα λοιπόν κερδίζεται αν η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό παραμένει παραγωγική και είναι σε θέση να ελέγχει το κόστος της συναρτήσει πάντα προς τις πωλήσεις.

Πώς μπορεί η διαδικασία επιλογής των προϊόντων να γίνει πιο φιλική για τους καταναλωτές μέσω ψηφιακών καναλιών;

Η επιλογή προϊόντων μέσω ψηφιακών καναλιών είναι πάντα πολύ πιο αποτελεσματική και εύκολη από την επιλογή μέσω φυσικών καταστημάτων και προσφέρει απεριόριστες επιλογές στον καταναλωτή. Έχει ιδιαίτερη σημασία οι ιστοσελίδες να είναι απλές, να αλλάζουν γρήγορα και η όλη διαδικασία αγοράς προϊόντων διαδικτυακά να γίνεται γρήγορα και εύκολα. Η προσφορά της δωρεάν παράδοσης όπως επίσης και η επιλογή αξιόπιστης εταιρείας παράδοσης είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που πολύ πιθανόν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αν ο καταναλωτής θα προχωρήσει ή όχι με τη συγκεκριμένη αγορά.

Ήδη έχουμε δει σε πειραματικό στάδιο να μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ρούχα μέσω «άβαταρ». Πόσο σύντομα θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία στην Κύπρο;

Με την ταχύτητα που αναπτύσσεται η τεχνολογία θα υπάρχουν συνεχώς νέες εφαρμογές που θα κάνουν την αγορά on line ρούχων πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο αποτελεσματική, μειώνοντας σημαντικά τις λάθος αγορές και κατ΄ επέκταση και τις επιστροφές.  Πιστεύω η τεχνολογία αυτή δεν θα είναι όμως τόσο γρήγορα πετυχημένη, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά τα ρούχα, η υφή – το άγγιγμα δηλαδή δεν είναι κάτι που μπορεί να αντικατασταθεί ψηφιακά. Λύση σε αυτό είναι η εύκολη και άμεση διαδικασία επιστροφής που προσφέρουν οι μεγάλες ιστοσελίδες σε συνεργασία με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως την ACS Courier.

Πώς έχουν προσαρμοστεί οι μεταφορείς για να ανταποκριθούν στον ρυθμό αυξανόμενων παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου;

Όλες οι εταιρείες μεταφορών και ιδιαίτερα ταχυμεταφορών/courier είχαν δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση, με πολύ απότομη αύξηση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούσαν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά άμεσα.  Αντιλαμβανόμενες όμως, ότι οι αυξημένες αποστολές από το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα μειώνονταν, αλλά αντίθετα θα συνέχιζαν να αυξάνονται, υποχρεώθηκαν να λάβουν δράση. Η ACS Courier τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει τις πιο κάτω ενέργειες:

Α. Έχει ανοίξει νέα καταστήματα σε περιοχές που δεν είχε παρουσία.

Β. Καταστήματα που ήταν μικρά τα έχει μεταφέρει στις ίδιες περιοχές σε μεγαλύτερο χώρο.

Γ. Έχει αυξήσει τον στόλο οχημάτων κατά 20%.

Δ. Έχει αυξήσει το προσωπικό κατά 10%.

Ε. Έχει εγκαταστήσει 18 SMART LOCKERS σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές ανά την Κύπρο και σκοπεύει να εγκαταστήσει άλλα 50 κατά το 2024.

ΣΤ. Έχει προγραμματίσει πριν το 4ο τρίμηνο του 2024 να έχει εγκαταστήσει στο HUB της στη Λευκωσία, νέο αυτόματο διαλογέα, ο οποίος θα μπορεί να διαχωρίζει για τον προορισμό τους μέχρι και 4.000 αποστολές την ώρα.

Ποια είναι τα οφέλη και οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Οι εταιρείες δεν έχουν πλέον επιλογή και είναι υποχρεωμένες να έχουν παρουσία στο διαδίκτυο παρά τη φυσική τους παρουσία με καταστήματα, γιατί οι τάσεις διεθνώς είναι η συνεχής αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου. Αυτό μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να το επιβεβαιώσει παρακολουθώντας πως η νέα γενιά κάνει χρήση του διαδικτύου και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους για αγορές προϊόντων (σε σχέση με διαδίκτυο και φυσικό κατάστημα). Οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις από κάθε άκρη του πλανήτη, αλλά παράλληλα τους δίνει και πρόσβαση σε μια αγορά εκατομμυρίων. 

Υπάρχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι σήμερα υπαρκτή σε όλα τα επίπεδα των ψηφιακών εφαρμογών. Στον δικό μας χώρο, των ταχυμεταφορών, γνωρίζω ότι μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό οι οποίες αναλαμβάνουν την αποστολή και παράδοση άλλων εταιρειών συνεργαζόμενες με πολλές εταιρείες ταχυμεταφορών χρησιμοποιούν μέσω ΑΙ διάφορα μοντέλα όπου διοχετεύουν την παράδοση των αποστολών στις διάφορες εταιρείες ταχυμεταφορών που συνεργάζονται, βάσει του πόσο γρήγορα και επιτυχώς παραδίδουν οι εταιρείες αυτές.

Διαβάστε επίσης: Jinius: Ο νέος προορισμός για online αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ