Υφ. Ναυτιλίας: Πρωταρχικής σημασίας η ποιοτική αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης

Για ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας έκανε λόγο η Μαρίνα Χατζημανώλη, κατά την τελετή εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Χίου

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η Κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, ανέφερε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στον χαιρετισμό της κατά την τελετή εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Χίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Τσάκου και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Χατζημανώλη ανέφερε ότι «οι ναυτικοί μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Παγκόσμιας Ναυτιλίας» και πως στόχος του Υφυπουργείου είναι όλα τα πλοία, να πλέουν και να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

«Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Η στήριξή μας στα ναυτιλιακά επαγγέλματα, μέσα από δράσεις και ενθαρρύνοντας τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα, είναι δεδομένη», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ναυτιλίας καθορίζει τη γνώση και την εκπαίδευση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, κάτι που προϋποθέτει συντονισμό και συνεργασία μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.

Η εξέλιξη που παρατηρήθηκε στη ναυτιλία τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε την ανάγκη για ακόμη πιο ικανά και ειδικά καταρτισμένα στελέχη Ναυτιλιακών εταιρειών σε ξηρά και θάλασσα, συνέχισε η Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι με τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιλαμβανόμενο τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε το 2016 τρεις ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο με ένα παράρτημα στην Ελλάδα.

Συμπλήρωσε ότι ο εποπτικός έλεγχος των ακαδημιών πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας και νομοθεσιών που εμπίπτουν από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες.

Είπε επίσης ότι στο παραπάνω πλαίσιο, και σε συνέχεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων σύμφωνα με τα πρότυπα, απαιτήσεις και τους κανόνες του περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στην αναγνώριση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕΕΝΣ στη Χίο, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, η οποία πιστοποιήθηκε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Αξιωματικού φυλακής γέφυρας και Αξιωματικού φυλακής μηχανής.

Κλείνοντας, εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά στον καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο, ο οποίος, όπως είπε, όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν αυτή που ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο. Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή μας που μαζί χαράξαμε δεν ολοκληρώνεται αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται, να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας. Εξάλλου από σήμερα η καρδιά της Κύπρου κτυπά στην Χίο», σημείωσε σχετικά.

Συμβούλευσε επίσης τους σπουδαστές να μην διστάζουν και να αρπάξουν όλες τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο, η κ. Χατζημανώλη συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρο Αυγουστίδη, ενώ παρών ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ο οποίος προέστη της τελετής αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά.

Προστίθεται ότι τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, όπως η ναυτική εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση των νηολογίων πλοίων των δύο χωρών, και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών δράσεων. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οφέλη που προσφέρει στις δύο χώρες η προσέγγιση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια τους, αλλά και τρόποι, με τους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η κ. Χατζημανώλη παρέστη επίσης την ίδια μέρα στην εξόδιο ακολουθία του Χαράλαμπου Μυλωνά, ιδρυτή της TRANSMED και διακεκριμένου μέλους της κυπριακής και ελλαδικής ναυτιλιακής κοινότητας, τέως Προέδρου και μέλους επί σειρά ετών της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Υφυπουργός, συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και από στελέχη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, παρευρέθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού από το Propeller Club Πειραιά και Λεμεσού, αφιερωμένη στη μνήμη της τραγικής επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Έως και 60% πιο κάτω από άλλες μαρίνες τα τέλη ελλιμενισμού της μαρίνας Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ