Οι EY, Deloitte, PwC και KPMG, γνωστές και ως Big Four, αποτελούν τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον χώρο της λογιστικής και της συμβουλευτικής, παγκοσμίως. Με συνολικό ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και έσοδα δισεκατομμυρίων, οι εταιρείες αυτές επηρεάζουν σημαντικά εκατοντάδες βιομηχανίες.
Τα τελευταία χρόνια, οι Big Four αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις, όπως η μειωμένη ζήτηση μετά την πανδημία, οι μεταβαλλόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις και η ανάγκη προσαρμογής στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Το 2024, δύο από τους κολοσσούς ανακοίνωσαν νέους ηγέτες, οι οποίοι καλούνται να καθοδηγήσουν τις εταιρείες τους μέσα σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον.
PwC – Μοχάμεντ Καντέ
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ο Μοχάμεντ Καντέ ανέλαβε πρόεδρος της PwC, και έγινε έτσι, ο πρώτος Αφρικανός επικεφαλής εταιρείας που ανήκει στις Big Four. Είναι, επίσης, ο πρώτος ηγέτης της PwC που προέρχεται από το τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών αντί του ελεγκτικού τομέα. Γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο Καντέ μετακόμισε στη Γαλλία στα 16 του χρόνια για σπουδές. Εντάχθηκε στην PwC το 2011, τώρα, καθοδηγεί 370.000 υπαλλήλους.
Σε παλιότερο κείμενό του στο LinkedIn, ο Καντέ είχε μοιραστεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της καταγωγής του, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της πολυμορφίας: «Προσπαθώ να δημιουργώ ευκαιρίες για όσους δεν τις είχαν όπως εγώ». Οι αμοιβές των εταίρων μειώθηκαν και περισσότεροι εταίροι της PwC πήραν πρόωρη συνταξιοδότηση στο τέλος του έτους.
Τον Οκτώβριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία θα προβεί στις πρώτες μεγάλες απολύσεις από το 2009 και θα περικόψει 1.800 θέσεις εργασίας. Η PwC προσπαθεί επίσης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μετά τα σκάνδαλα στην Αυστραλία και την Κίνα. «Η ανάγκη για επανεφεύρεση δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα», δήλωσε ο Καντέ στην ετήσια ανασκόπηση της εταιρείας για το 2024.
Deloitte – Τζο Ουκουζόγλου
Η Deloitte είναι η μεγαλύτερη εταιρεία των Big Four σε αριθμό εργαζομένων (460.000) και έσοδα. Το 2024, ανακοίνωσε αναδιάρθρωση που επικεντρώνεται στην απλοποίηση υπηρεσιών και τη μείωση κόστους. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σε πράσινο υδρογόνο, προβλέποντας πως η αγορά αυτή μπορεί να φτάσει τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.
Ο Τζο Ουκουζόγλου ανέλαβε τη θέση του CEO της Deloitte τον Ιανουάριο του 2023. Ο Ουκουζόγλου, ο οποίος μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, ήταν CEO της Deloitte US από το 2019 έως το 2022. Τον Μάρτιο του 2024, η Deloitte ανακοίνωσε μια σημαντική αναδιάρθρωση με στόχο τη μείωση του κόστους και την επανατοποθέτησή της για μελλοντική επιτυχία. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «εκσυγχρονίζει και απλοποιεί» την κύρια προσφορά της σε τέσσερις κατηγορίες: έλεγχος και διασφάλιση, φορολογική και νομική στρατηγική, κίνδυνος και συναλλαγές και τεχνολογία και μετασχηματισμός.
EY – Τζάνετ Τράνκαλε
Η Τζάνετ Τράνκαλε ανέλαβε το 2024 τη θέση της CEO στην EY, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ηγείται εταιρείας των Big Four. Με καριέρα που ξεκίνησε το 1991 ως ασκούμενη στην EY, η Τράνκαλε αναλαμβάνει τα ηνία και ηγείται 400.000 υπαλλήλων σε μια περίοδο εσωτερικής αναδιοργάνωσης.
Σύμφωνα με το BusinessInsider, η στρατηγική της με τίτλο «All In» προωθεί τη συνεργασία και την ενότητα, στοιχεία απαραίτητα μετά την αποτυχία του σχεδίου διαχωρισμού της εταιρείας σε δύο κλάδους. Εκτός EY, συμμετέχει σε οργανισμούς όπως το UNICEF USA και το Women’s World Banking.
KPMG – Μπιλ Τόμας
Ο Καναδός Μπιλ Τόμας είναι CEO της KPMG από τον Οκτώβριο του 2017 και έχει διακριθεί για τη στρατηγική του ηγεσία. Τρία χρόνια αργότερα, επανεξελέγη ομόφωνα για δεύτερη θητεία. Ο Τόμας έχει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στην ηγεσία σε εκτελεστικό επίπεδο και προηγουμένως ήταν πρόεδρος της περιοχής Αμερικής της KPMG από το 2014 έως το 2017.
Τα τελευταία επτά χρόνια, ο Τόμας έχει επικεντρωθεί στην επίβλεψη της ανάπτυξης και της εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής της KPMG. Υπό την ηγεσία του, η KPMG έχει δρομολογήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Για τα επόμενα χρόνια, η εστίασή μου θα είναι να συνεχίσω να ενεργοποιώ και να ενδυναμώνω αυτές τις ταλαντούχες ομάδες ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το 2020. Τα παγκόσμια ετήσια έσοδα της KPMG έχουν αυξηθεί κατά 45% από τη χρονιά που ο Τόμας διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος. Στα τελευταία ετήσια κέρδη της, ανέφερε ετήσια έσοδα ύψους 38,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τόμας παραμένει σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας ελάχιστες συνεντεύξεις. Έχει σπουδάσει θετικές επιστήμες, οι οποίες, όπως λέει, είναι «εξαιρετικά σημαντικές σήμερα, καθώς η τεχνολογία διαπερνά κάθε μέρος της επιχείρησής μας και των επιχειρήσεων των πελατών μας».
Η εταιρεία, η μικρότερη από τις Big Four, απασχολεί 275.000 άτομα και εστιάζει σε τεχνολογικές καινοτομίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
- Διαβάστε επίσης: Τηλεργασία τέλος και για την JPMorgan – Τους θέλει όλους στο γραφείο
Πηγή: newmoney.gr