Αυξημένη ασφάλεια και μηδέν "πειρατεία" στο λιμάνι Λεμεσού

Μετά την πρώτη φάση επενδύσεων, η αποτελεσματικότητα του λιμανιού έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ως ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται το λιμάνι Λεμεσού, κάτι που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που γίνονται το καθιστούν σταδιακά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επιχειρήσεων της διαχειρίστριας εταιρίας Eurogate  Container Terminal Limassol Ltd Γιώργο Πούρο, ο οποίος ρωτήθηκε από το Economy Today σχετικά με τα πλεονεκτήματα της Λεμεσού σε σύγκριση με ανταγωνιστικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, πρόταξε το μεταξύ άλλων το ζήτημα της ασφάλειας.

Όπως ανέφερε, η Λεμεσός είναι ένα από τα ελάχιστα λιμάνια που καταγράφουν μηδενικά επίπεδα «πειρατείας» στα εμπορευματοκιβώτια.

«Έχουμε διαχρονικά μηδέν πειρατεία. Όταν οι επενδυτές διαβάζουν στα ναυτιλιακά περιοδικά αυξημένη πειρατεία στο τάδε λιμάνι, δηλαδή κλοπές σε εμπορευματοκιβώτια, ξέρουν ότι το ασφαλιστικό τους κόστος θα αυξηθεί για φορτία τα οποία, είτε θα χαλάσουν κατά την μεταφορά, είτε θα ανοιχτούν στην στεριά για σκοπούς κλοπής. Για παράδειγμα, το λιμάνι της Αλεξάνδρειας έχει 19% πειρατεία», τόνισε.

Σοβαρές οι επενδύσεις

Παράλληλα, ο κος Πούρος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του λιμανιού, το οποίο εργάζεται επί 24ώρου βάσεων σε τρεις βάρδιες εργαζομένων.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού €30 εκ., οι εργασίες διεξάγονται συνολικά με 5 γερανογέφυρες, τρεις υπάρχουσες και δύο τύπου «super post panamax» που αγοράστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αναβάθμισης, κάτι που δίνει την δυνατότητα στο λιμάνι να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Η παραπάνω επένδυση σε συνδυασμό με τα 17 νέα οχήματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Straddle Carriers) τα οποία λειτουργούν καθημερινώς σε τρεις βάρδιες επί 24ωρου βάσεως, κάνουν το λιμάνι Λεμεσού ελκυστικό για τις ναυτιλιακές εταιρίες που ειδικεύονται στο διαμετακομιστικό εμπόριο, φέρνοντας έτσι την Κύπρο πιο κοντά στον στόχο να καταστεί κόμβος μεταφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κο Πούρο, η δεύτερη φάση της επένδυσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και περιλαμβάνει ριζική αλλαγή της χερσαίας δομής του λιμανιού με την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και αποθηκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2017 η Eurogate εξυπηρέτησε 547 πλοία και συνολικά 210.055 εμπορευματοκιβώτια, ενώ το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός πλοίων ήταν 639 και των εμπορευματοκιβωτίων 234.497, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 16.8% και 14.1% αντίστοιχα.

«Πλέον, το λιμάνι Λεμεσού μπορεί να εξυπηρετήσει τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου, καθώς αυτή την στιγμή μαζί με τις τρεις παλαιότερες γερανογέφυρες στους προβλήτες, λειτουργούν οι δύο νέες, υπερσύγχρονες τύπου «super post panamax» τις οποίες αγοράσαμε, καθώς και 17 νέα οχήματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Straddle Carriers)», επισήμανε.

Το βλέμμα στο μέλλον

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η Λεμεσός να προσελκύσει σημαντική δραστηριότητα διαμετακομιστικού εμπορίου, να επιτευχθεί σημαντική μείωση στα συνολικά κόστη και στα ναύλα, μέσω συλλογικής προσπάθειας και συνεννόησης με τους εμπλεκόμενους παράγοντες κι όλα αυτά με σωστό σχεδιασμό και το βλέμμα στραμμένο το μέλλον

«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η Κύπρος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας κι εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μοιραία, η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί. Ήδη Κύπριοι επιχειρηματίες το έχουν στο μυαλό τους και σχεδιάζουν επί τούτου. Αλλά και οι Σύροι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως λιμάνι ασφαλείας για τον μεγάλο όγκο των εμπορευμάτων τους και μετά τα προωθούν σε άλλες χώρες», είπε.

«Η ασφάλεια που απολαμβάνουν εδώ τα εμπορεύματα ταραγμένων περιοχών όπως η Συρία, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για όλους. Η Κύπρος έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν επωφεληθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, όπως παλαιότερα όταν και σχεδόν όλες οι αποθήκες στη Λεμεσό είχαν χρησιμοποιηθεί ως “καταφύγιο” για εμπορεύματα Λιβανέζων μέχρι να σταματήσουν οι εντάσεις», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ