Κέρδη 421 εκ. ευρώ σε ένα τρίμηνο για την ΖARA

Τα κέρδη του α' τριμήνου του 2021 εξακολουθούν να είναι 27% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019.

Ο ισπανικός γίγαντας λιανικής Inditex (ITX.MC) έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2021 με καθαρό κέρδος 421 εκατομμυρίων ευρώ (513 εκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Τα ποσά αυτά ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά σημειώνεται πως είναι  στο ένα τρίτο κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας για την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Έξι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Refinitiv είχαν εκτιμήσει καθαρό κέρδος 359,29 εκατ. Ευρώ για «το σπίτι της αλυσίδας Zara» σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα έσοδα για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου έφτασαν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, 48% περισσότερο από ό, τι το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα 5,93 δισεκατομμύρια ευρώ του 2019.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά τα δύο τρίτα από το προηγούμενο έτος, καθώς τα lockdown κράτησαν τα καταστήματα σε όλο τον κόσμο κλειστά ή λειτουργούσαν με περιορισμένη χωρητικότητα για μεγάλο μέρος του τριμήνου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το 98% των καταστημάτων της είχε ανοίξει ξανά μέχρι τις 6 Ιουνίου, αλλά με περίπου 10% λιγότερες ώρες λειτουργίας λόγω περιορισμών που σχετίζονται με πανδημία. Συνολικά, το 24% των ωρών εργασίας χάθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου λόγω του κλεισίματος και των περιορισμών.

Οι πωλήσεις μεταξύ της 1ης Μαΐου και της 6ης Ιουνίου υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, υποδηλώνοντας μια αύξηση στη ζήτηση μετά το «κλείσιμο» που παρατηρήθηκε και από άλλους εμπόρους λιανικής, συμπεριλαμβανομένης της Next (NXT.L ) και Abercrombie & Fitch Co. (ANF.N).

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια προοδευτική ανάκαμψη ακόμη και επειδή έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την κατάσταση της υγείας με το προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βραζιλία», ανέφερε η ίδια η εταιρεία.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 1,23 δισ. Ευρώ, σχεδόν τριπλασιασμένα τα κέρδη του προηγούμενου έτους, αλλά εξακολουθούν να είναι 27% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν στα 32,3 ευρώ την Τρίτη, αντίστοιχα με τα επίπεδα πριν από την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020.

ΠΗΓΗ: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ