Η Microsoft "κατέβασε" βάση δεδομένων με αναγνώριση προσώπων

Aκόμα και αν διαγραφεί αν η βάση δεδομένων, οι φωτογραφίες θα συνεχίσουν να διαμοιράζονται.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Ο τεχνολογικός «κολοσσός» Microsoft φέρεται να «κατεβάζει» την βάση δεδομένων MS Celeb με περισσότερες από 10 εκ. φωτογραφίες 100.000 ατόμων οι οποίες είχαν συλλεγεί από το 2016.  
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Microsoft θεωρούσε ότι συγκεκριμένη δεξαμενή εικόνων ήταν η «μεγαλύτερη, δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο», η οποία εξάλλου χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και από τεχνολογικές εταιρείες.  

Ωστόσο, τα άτομα των οποίων οι φωτογραφίες περιέχονταν στην εν λόγω βάση, δεν είχαν δώσει την συγκατάθεσή τους, αλλά οι φωτογραφίες είχαν συλλεχθεί από «ανοιχτές πηγές», ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει. 

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ήταν παράνομη, αλλά κάποιες από αυτές περιλάμβαναν πρόσωπα των οποίων η ιδιωτικότητα θα έπρεπε να διαφυλαχθεί.  
 
Μιλώντας στους Financial Times ο ερευνητής AdamHarvey που εδρεύει στο Βρεολίνο,  σημειώνει πως ακόμα και αν διαγραφεί αν η βάση δεδομένων, οι φωτογραφίες θα συνεχίσουν να διαμοιράζονται.

«Δεν γίνεται τα δεδομένα να εξαφανιστούν. Αν τα ανεβάσεις μια φορά, οι άνθρωποι τα κατεβάζουν και έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν σε σκληρούς δίσκους οπουδήποτε στον κόσμο» δηλώνει χαρακτηριστικά. 
 
Της διαγραφής της βάσης δεδομένων είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα των Financial Times με την Microsoft να εξηγεί ότι η διαγραφή εμπίπτει σε απλά θέματα πρωτοκόλλου, καθώς και ότι αυτή εξυπηρετούσε ακαδημαϊκές ανάγκες. Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από εργαζόμενο ο οποίος δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της Microsoft». 
 
Πάντως, η Microsoft είναι από τις τεχνολογικές εταιρείες που επιζητούν την ρύθμιση στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, με τον πρόεδρό της Brad Smith να έχει ζητήσει από το Κογκρέσο μέτρα για την συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο εμπεριέχει ευρείες κοινωνικές επιπτώσεις και δυνατότητες κατάχρησης.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ