Προτροπή για εκλογές ή νέο δημοψήφισμα από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θα πει το βράδυ σε ομιλία του σε κορυφαίους επαγγελματίες του Σίτυ του Λονδίνου ότι η χώρα ίσως χρειαστεί πρόωρες εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να βγει από το αδιέξοδο του Brexit.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Σύμφωνα με τους Financial Times, θα πει επίσης ότι επ’ αυτού οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας δεν είναι ειλικρινείς απέναντι στο λαό.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η ομιλία του κ. Χάμοντ θα έχει τον τόνο αποχαιρετιστήριας εμφάνισης, καθώς δεν αναμένεται να είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ως εκπρόσωπος της πιο μετριοπαθούς πτέρυγας των Συντηρητικών, ο κ. Χάμοντ θα αφήσει να εννοηθεί πως θα καταστήσει αποστολή του την προσπάθεια αποτροπής ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προξενούσε σοβαρότατο πλήγμα στη βρετανική οικονομία.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, οι Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ και Τζέρεμι Χαντ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ‘no deal’, με διαφορετικό βαθμό ενθουσιασμού για ένα τέτοιο σενάριο ο καθένας.

«Αν ο νέος πρωθυπουργός δεν μπορέσει να τερματίσει το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να εξερευνήσει άλλους δημοκρατικούς μηχανισμούς για να σπάσει το τέλμα», αναμένεται να πει ο Φίλιπ Χάμοντ.

Θα προσθέσει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός ίσως συνειδητοποιήσει γρήγορα πως η προκάτοχός του έχει ήδη διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» για το Brexit, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει να απορρίπτεται από το υπάρχον κοινοβούλιο, όπως απορρίπτεται και το ‘no deal’.

«Τότε το ερώτημα προς τους υποψήφιους δεν είναι ‘ποιο είναι το σχέδιό σου’, αλλά ‘ποιο είναι το σχέδιο Β που έχεις’. Αν το σχέδιο Α δεν είναι υλοποιήσιμο, το να μην έχεις σχέδιο Β είναι σαν να μην έχεις καθόλου σχέδιο», θα πει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ