Big Tech: Ανάγκη για νέο ψηφιακό παρατηρητή

Η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να χρειαστεί μια νέα ρυθμιστική αρχή για την αστυνόμευση της αυξανόμενης δύναμης των ψηφιακών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των Google και του Facebook, καθώς ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με την ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε ότι θα εξετάσει ορισμένα μέτρα για την αύξηση της προστασίας των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τεχνολογικών κολοσσών που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από διαδικτυακή διαφήμιση να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της επιχείρησής τους.

Η CMA δήλωσε ότι θα εξετάσει πώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν δεδομένα πελατών για τη δημιουργία διαφημιστικών εσόδων, τον αντίκτυπό τους στους καταναλωτές και πώς μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό.

Ο υπεύθυνος παρακολούθησης δήλωσε ότι οι κύριοι προβληματισμοί του ήταν "η ισχύς των βασικών πλατφορμών στην αγορά που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, η έλλειψη ελέγχου από τον καταναλωτή όσον αφορά τη χρήση των δεδομένων τους και οι τρόποι με τους οποίους αυτό αποτιμάται από τις πλατφόρμες".

Ο ταχύς ρυθμός των αλλαγών και της παγκόσμιας εμβέλειας στον τομέα της τεχνολογίας σήμαινε ότι μια "μοναδική παρέμβαση" της CMA δεν ήταν πιθανό να είναι αρκετή για να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη λύση, δήλωσε ο φύλακας.

Η CMA δήλωσε ότι τα διορθωτικά μέτρα της θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε «συστάσεις προς την κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός εκ των προτέρων κανονιστικού καθεστώτος», κάτι που θα απαιτούσε νέα νομοθεσία.

Επίσης, θα σταθμίσει τις προτάσεις για ένα νέο ρυθμιστικό όργανο με εξουσίες επιβολής, αλλά πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος ρόλος θα μπορούσε να αναλάβει και οι υπάρχοντες ρυθμιστές.

Ένα από τα διορθωτικά μέτρα που η CMA δήλωσε ότι θα εξετάσει - ένα μπλοκάρισμα των τεχνολογικών κολοσσών από την ανταλλαγή δεδομένων χρήστη μεταξύ των εφαρμογών - αντικατοπτρίζει την προσέγγιση που υιοθέτησε η αρχή ανταγωνισμού της Γερμανίας κατά του Facebook νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο γερμανός παρατηρητής εμπόδισε την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη συγκέντρωση στοιχείων που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή Instagram, άλλες θυγατρικές και ιστότοπους τρίτων.

Η έρευνα έρχεται μετά από ανασκόπηση που οδήγησε ο Jason Furman, σύμβουλος του πρώην αμερικανικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για το Υπουργείο Οικονομικών που πρότεινε νωρίτερα αυτό το έτος τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας με τη μορφή μιας «μονάδας ψηφιακών αγορών».

Η έρευνα της CMA έρχεται μέρες μετά από μια καταστρεπτική αναφορά από το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφόρησης στη βιομηχανία adtech $ 200bn, υποστηριζόμενη από την Google, την οποία διαπίστωσε ότι είχε λειτουργήσει παράνομα. Το ICO διαπίστωσε ότι οι εταιρείες στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα των πελατών χωρίς τη συναίνεσή τους για να αγοράζουν και να πωλούν διαφημίσεις στον ιστό.

Την Τετάρτη, η CMA έθεσε επίσης το φάντασμα ότι η σαρωτική νέα νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, γνωστή ως GDPR, που εισήχθη πέρυσι, ενδέχεται να μην επαρκεί για την προστασία των πελατών.

"Οι πελάτες προσδοκούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά οι πρόσφατα θεσπισθέντες κανόνες του GDPR μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο θα μπορούσαν να είναι επειδή περιορίζονται σε ορισμένους τύπους δεδομένων, είναι δαπανηρές στην εφαρμογή και επίβλεψη ή είναι δύσκολο να εφαρμοστούν", δήλωσε η CMA.

Η CMA στοχεύει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές μέσω της τεχνολογίας. Πρόσφατα διερεύνησε ιστότοπους κρατήσεων σε απευθείας σύνδεση ξενοδοχείων και κατέστρεψε τον τρόπο με τον οποίο οι "επιρροές" των κοινωνικών μέσων υποστηρίζουν προϊόντα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και τον ρόλο των πλατφορμών που χρησιμοποιούν.

Ο παρατηρητής ζητά σχόλια έως τις 30 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερόμενων μερών, όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι διαφημιζόμενοι, οι εκδότες, οι μεσάζοντες στις εταιρείες ad tech και θα δημοσιεύσει μια τελική έκθεση το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ