Οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Μάριο Ντράγκι μπλοφάρει

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο ξεκίνησε πιο λεπτομερείς συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να αντιδράσει, σε περίπτωση που οι απειλές για την οικονομία πραγματοποιηθούν

Ο Μάριο Ντράγκι, ενδεχομένως πριν από επτά χρόνια να μπορούσε να «πολιτευτεί» με λόγια και να πείσει τις αγορές ότι θα λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σώσει το ευρώ, σήμερα ωστόσο, οι επενδυτές είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπλοφάρει κανονικά. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την περασμένη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι άφησε ένα μεγάλο υπονοούμενο ότι είναι έτοιμος να πυροδοτήσει ένα νομισματικό μπαζούκα αν το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο ξεκίνησε πιο λεπτομερείς συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να αντιδράσει, σε περίπτωση που οι απειλές για την οικονομία πραγματοποιηθούν. Οι επιλογές, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν μείωση επιτοκίων και εκκίνηση ενός ακόμα προγράμματος αγοράς ομολόγων, ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν και η ανωτέρω στάση κάθε άλλο παρά αναμενόμενη ήταν, η αντίδραση της αγοράς ήταν ήπια, με το ευρώ, που κανονικά θα έπρεπε να υποχωρήσει εξαιτίας του σήματος για νομισματική τόνωση, να ανεβαίνει ένα σεντς, πάνω από το 1,13 δολάρια. Κρατήθηκε σε αυτό το επίπεδο έκτοτε. Τα κρατικά ομόλογα έμειναν εν πολλοίς ατάραχα.

«Οι αγορές έχουν με κάποιο τρόπο πειστεί ότι η ΕΚΤ είναι μια «τίγρης στα χαρτιά» γεμάτη από το φόβο των πολιτικών, απουσία όπλων και έλλειψη πραγμάτων που μπορεί να αγοράσει», δηλώνει ο Melvyn Krauss, καθηγητής στο Hoover Institution του Stanford University.

Την εποχή του 2012, όταν μαίνονταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης και οι ανησυχίες μεγάλωναν αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα βγει από το μπλοκ, ο κος Ντράγκι έπεισε τις αγορές και τους πολιτικούς ότι μπορεί να αγοράσει ομόλογα διαθέτοντας απεριόριστα ποσά για να κρατήσει ακέραιο το πρότζεκτ «ευρώ». 

Αν και το συγκεκριμένο σχήμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, η αναφορά του και μόνο ήταν αρκετή για να περιορίσει τον κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή την περίοδο, με την ευρωζώνη να αντιμετωπίζει κινδύνους από την παγκόσμια αναταραχή στο εμπόριο, η απουσία αποδυνάμωσης του ευρώ έχει απογοητεύσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΚΤ, που πιστεύουν ότι οι επενδυτές έπρεπε να αντιδράσουν πιο ισχυρά σε αυτό που εκτιμούν ότι ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προθέσεων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ