Προεδρία ΔΝΤ: Εκτός κούρσας Κεντένο και Καλβίνο 

Ζυμώσεις για τον αντικαταστάτη της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ.

Η ΕΕ έχει περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων για τη αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ σε τρία ονόματα, καθώς οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές βιάζονται να εξασφαλίσουν συναίνεση για το ποιος θα είναι ο επόμενος διευθυντής του ταμείου.

Την Παρασκευή, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διεξάγει διαπραγματεύσεις εκ μέρους της ΕΕ, ενέκρινε πέντε ευρωπαϊκά ονόματα για την θέση, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση με οποιονδήποτε υποψήφιο.

Από τους πέντε, ο Μάριο Κέντενο, ο σημερινός πρόεδρος της ομάδας της Πορτογαλίας και η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, αποκλείστηκαν, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από Γάλλους διαπραγματευτές.

Αυτό αφήνει τον Jeroen Dijsselbloem πρώην υπουργό Οικονομικών Ολλανδίας και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, την Kristalina Georgieva Ατιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας από τη Βουλγαρία, και τον Όλι Ρεν, πρώην φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία και σημερινός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, ακόμα στον αγώνα.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε ότι είχε ληφθεί απόφαση. "Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη", δήλωσε εκπρόσωπος του Bruno Le Maire, γάλλου υπουργού Οικονομικών.

Το ΔΝΤ έχει ορίσει προθεσμία στις αρχές Σεπτεμβρίου για τις χώρες να διορίσουν υποψηφίους. Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές επιδώθηκαν σε δράση για να βρουν ένα αντικαταστάτη για να αντικαταστήσουν την κα Lagarde με την επιφύλαξη, ότι η αποτυχία να συμφωνηθεί ένας μόνο υποψήφιος θα εισαγάγει ανταγωνιστές για τη θέση από μεγάλες αναδυόμενες αγορές.

Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν κυριαρχήσει στην ηγεσία του ταμείου ως μέρος μιας άτυπης συμφωνίας όπου ένας Αμερικανός υπήκοος παίρνει το τιμόνι στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η διαδικασία επιλογής του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου. Η κενή θέση προκάλεσε έκρηξη διπλωματίας στο εξωτερικό στην ΕΕ, η οποία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την απαίτησή της στη δουλειά ενόψει των προκλήσεων από αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία , Τη Βραζιλία και την Κίνα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις της Ευρώπης έχουν κατακλυστεί από διαχωρισμούς μεταξύ χωρών της νότιας και βόρειας ευρωζώνης που αντιτίθενται στον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο που προέρχεται από αντίπαλα στρατόπεδα. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η Γαλλία καθόρισε την κα Georgieva να αναδειχθεί ως υποψήφιος συμβιβασμού.

Η κ. Georgieva υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία, αλλά η υποψηφιότητά της θα απαιτούσε αλλαγή στον κανόνα του ΔΝΤ, ο οποίος δεν επιτρέπει σε έναν διευθύνοντα σύμβουλο άνω των 65 ετών να υποβάλει αίτηση για τη θέση αυτή. Παρά την ώθηση της Γαλλίας για αλλαγή των κανόνων, έχει αντισταθεί από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Dijsselbloem είναι γνωστός ότι έχει την υποστήριξη των κεφαλαίων της Βόρειας Ευρώπης και της Γερμανίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών στα μεταγενέστερα στάδια της κρίσης της ευρωζώνης και πρωτοεμφανίστηκε στον αγώνα.

Ο κ. Rehn έχει παρόμοιο προφίλ με τον κ. Dijsselbloem και είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη των βόρειων κρατών.

Η απουσία οποιουδήποτε υποψηφίου από τη Νότια Ευρώπη υποδηλώνει ότι ούτε ο κ. Rehn ούτε ο κ. Dijsselbloem θα μπλοκαριστούν από την αντιπολίτευση όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε υπηκόους από τα παραδοσιακά γελοία κράτη της ευρωζώνης.

Ο Mark Carney, γεννημένος στον Καναδά και Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, απέτυχε να κερδίσει τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι πρωτεύουσες τον απέρριψαν επειδή δεν είχε ευρωπαϊκό υπόβαθρο, παρά το γεγονός ότι διέθετε διαβατήρια τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσ και την Ιρλανδία.

Η κα Lagarde θα παραιτηθεί από τη θέση της τον Σεπτέμβριο. Οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν τον πρώην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα διορίσει έναν διευθύνοντα σύμβουλο με «διακεκριμένο ιστορικό της χάραξης οικονομικής πολιτικής σε ανώτερα επίπεδα» με «σταθερή δέσμευση και εκτίμηση της πολυμερούς συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ