Η Boeing μόλις πήρε την πρώτη της αγωγή

Σχετικά με τα αεροσκάφη 737 Max.

Μια ρωσική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών κατηγορεί τη Boeing για παραβίαση της σύμβασης σε σχέση με τη βασιζόμενη σε αυτήν 737 Max ενώ είναι η πρώτη αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του αμερικανικού κατασκευαστή από έναν πελάτη σχετικά με την κρίση ασφάλειας.

Η Avia Capital Services, θυγατρική του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, ισχυρίζεται ότι οι δύο θανατηφόρες συντριβές οφειλόταν σε «αμελητέες ενέργειες και αποφάσεις της Boeing» όχι μόνο για το σχεδιασμό ενός αεροσκάφους που ήταν «ελαττωματικό» αλλά και για την «παρακράτηση κρίσιμων πληροφοριών» από τον Αμερικανό ρυθμιστή ασφάλειας της αεροπορίας κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης.

Η καταγγελία, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο κυβέρνησης του Cook στο Σικάγο τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η Boeing "σκόπιμα" απέτυχε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την αξιοπλοΐα του Max στους πελάτες του, συμπεριλαμβανομένης της Avia, προκειμένου να τους οδηγήσει να αγοράσουν το αεροσκάφος.

Η Avia παρήγγειλε 35 αεροσκάφη Max 8 από τη Boeing προτού τεθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο και τώρα θέλει να ακυρωθεί ηπαραγγελία. Η εταιρεία λέει ότι έδωσε στην Boeing χρηματική κατάθεση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξασφάλιση της παραγγελίας και ζητά να επιστραφεί αυτό το ποσό με τόκους μαζί με 75 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη για συνολικά 115 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικές ζημίες.

Ο δικηγόρος της Avia, Στίβεν Μάρκς από το δικηγορικό γραφείο Podhurst Orseck, δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του ότι η Boeing είχε προσφέρει αποζημίωση, αλλά ήταν ανεπαρκής. Είπε ότι άλλοι πελάτες της Boeing ήταν σε επαφή μαζί του για να φέρουν παρόμοιες αγωγές. Ο κατασκευαστής αεροσκαφών που εδρεύει στο Σικάγο διαπραγματεύεται συμφωνίες αποζημίωσης με πελάτες και για το σκοπό αυτό χρεώθηκε μια χρέωση 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.

"Νομίζω ότι θα δείτε αρκετούς άλλους φορείς που θα καταθέσουν αγωγή κατά τους προσεχείς μήνες. Αυτό θα είναι ο πρώτος από τους πολλούς που θα έρθουν ", ανέφερε ο κ. Marks.

Ο δικηγόρος εκπροσωπεί επίσης 30 οικογένειες θυμάτων τόσο της συντριβής της Lion Air τον περασμένο Οκτώβριο όσο και της τραγωδίας των Ethiopian Airlines τον Μάρτιο, η οποία μαζί σκότωσε 346 άτομα. Η πτώση από τα δύο αυτά ατυχήματα έχει καταστρέψει τη φήμη και τα οικονομικά της Boeing. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλειά της τον Ιούλιο.

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακόμη και πριν τη συντριβή, η Avia και η Boeing συμφώνησαν να καθυστερήσουν την παράδοση 33 αεροσκαφών Max στη ρωσική εταιρεία. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για παράδοση από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022, και οι παραγγελίες μεταφέρθηκαν μεταξύ Μαρτίου 2022 και Δεκεμβρίου 2024. Ο λόγος για την καθυστέρηση δεν ήταν σαφής.

Ενώ οι επίσημες έρευνες για τα ατυχήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα σύστημα αντι-στάσης, το MCAS, το οποίο είναι μοναδικό για το Max, έχει εμπλακεί. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κινείται αυτόματα προς τα κάτω στη μύτη του αεροπλάνου όταν αισθάνεται ότι υπάρχει ένα σταμάτημα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι έχει κάνει επανειλημμένα και στα δύο ατυχήματα. Η Boeing εργάζεται σε μια λύση λογισμικού για να διασφαλίσει ότι το σύστημα ενεργοποιείται μόνο μία φορά. Επίσης, δεν θα ενεργοποιείται πλέον μόνο από έναν αισθητήρα.

Ο γενικός διευθυντής της Boeing, Dennis Muilenburg, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία "ακολούθησε ακριβώς τα βήματα στις διαδικασίες σχεδιασμού και πιστοποίησης που παράγουν σταθερά ασφαλή αεροπλάνα". Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι το Max θα αρχίσει να επιστρέφει στην υπηρεσία "στις αρχές του τέταρτου τριμήνου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ