Η Apple, απολογήθηκε γιατί άκουγε συνομιλίες της Siri

Η Apple ζήτησε συγγνώμη από τους χρήστες του βοηθού φωνής της Siri την Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα δικά της ιδανικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όταν προσέλαβε εργαζόμενους για να ακούσουν τις ηχογραφήσεις των πελατών τους.

Η εταιρεία κατασκευής iPhone δήλωσε ότι εξέδωσε νέες πολιτικές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, αφού διενήργησε αναθεώρηση μετά από εκθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης επικριτικά για το πώς η Apple χρησιμοποίησε τις καταγραφές Siri για να βελτιώσει την αναγνώριση φωνής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι τρίτοι συμβαλλόμενοι άκουγαν περιστασιακά εμπιστευτικές πληροφορίες και μάλιστα "καταγραφές ζευγαριών που έχουν σεξουαλική επαφή".

Τα ανταγωνιστικά συστήματα αναγνώρισης φωνής, όπως η Alexa της Amazon, ακούν επίσης ηχογραφήσεις για να βελτιώσουν την υπηρεσία τους, αλλά η Apple δεν είχε αποκαλύψει την πρακτική στους χρήστες.

"Πολλοί σχολιαστές έχουν καταλάβει την ειρωνεία της Apple που έχει τις χειρότερες πρακτικές απορρήτου για φωνητικές ηχογραφήσεις δεδομένης της ρητορικής τους γύρω από το να είναι πρωταθλητής της ιδιωτικής ζωής", έγραψε ο Ben Thompson στο Stratechery την Τρίτη.

Η Apple αναγνώρισε το λάθος, δήλωσε ότι "η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα" και εξέδωσε αλλαγές πολιτικής που αποσκοπούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των χρηστών. "Ως αποτέλεσμα της ανασκόπησης μας, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στα υψηλά μας ιδανικά και για αυτό ζητούμε συγγνώμη", ανέφερε η εταιρεία.

Η Apple εξήγησε τις προηγούμενες ενέργειές της λέγοντας ότι λιγότερο από το 0,2% όλων των αιτήσεων Siri εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας δείγματα ήχου για να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους. Αλλά από τώρα και στο εξής - από προεπιλογή - η Apple δεν θα διατηρήσει πλέον ηχογραφήσεις των αλληλεπιδράσεων Siri, είπε. Θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται γραπτές μεταγραφές, καθώς η μηχανική μάθηση βασίζεται σε αυτά τα δεδομένα για βελτίωση.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να βοηθούν στη βελτίωση του Siri, αλλά μόνο οι υπάλληλοι της Apple θα είναι μέρος της διαδικασίας - οι τρίτοι συμβαλλόμενοι δεν θα συμμετέχουν. Οι ακούσιες εγγραφές θα διαγραφούν, ανέφερε η εταιρεία.

Οι απορίες από την Apple είναι σπάνιες, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος. Το 2012, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook ζήτησε συγγνώμη για την ανεπιτυχή επέκταση των Χαρτών, τον αντίπαλό του στους Χάρτες Google, λέγοντας ότι ήταν "πολύ λυπημένος για την απογοήτευση" που προκάλεσε. Η αναγνώριση θεωρήθηκε ως ένδειξη για το πώς η ηγεσία του διέφερε από εκείνη του Steve Jobs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ