Γιατί δεν προχωράει το Blockchain;

Πέρα από τα κρυπτονομίσματα, η φασαρία για την νέα τεχνολογία έχει "κάτσει".

Περιττές θα ήταν οι τράπεζες σε περίπτωση επικράτησης του Blockchain ως κύρια τεχνολογία συναλλαγών, ενώ κάθε χρήστης θα μπορούσε να αποτελεί από μόνος του ολόκληρη τράπεζα.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο των Financial Times Jemima Kelly, το Blockchain θα βοηθούσε αυτές τις ίδιες τράπεζες να εξοικονομήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολαρίων ετησίως σε κόστη υποδομής, θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίον διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές και θα δημιουργούσε νέες ροές εσόδων.

Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίστηκαν πως το Blockchain θα ήταν μεγαλύτερο και από το διαδίκτυο.

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό, προς το παρόν η τεχνολογία δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες και η «φασαρία» που γίνεται έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Το Blockchain είναι η τεχνολογία που στηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το bitcoin. Ουσιαστικά είναι μια βάση δεδομένων η οποία καταγράφει και επεξεργάζεται συναλλαγές μέσω ενός κατανεμημένου δικτύου υπολογιστών, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μια κεντρικής οντότητας για την επιβεβαίωσή τους.

Από την στιγμή που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια, οι λάτρες του έχουν υποστηρίξει πως το blockchain θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις κεντρικές τράπεζες, να εξαλείψει τους ενδιάμεσους, όπως οι οίκοι εκκαθάρισης, και να γίνει η ραχοκοκαλιά των διασυνοριακών πληρωμών και αυτό μόνο στην τραπεζική, καθώς οι ισχυρισμοί για το τι θα μπορούσε να κάνει εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου είναι ακόμα πιο μεγαλεπίβολοι, με την τεχνολογία να υποτίθεται πως έχει δυνατότητα να θεραπεύσει τον καρκίνο και να φέρει την παγκόσμια ειρήνη.

Σε κάθε περίπτωση ο χρηματοοικονομικός κλάδος επένδυσε τεράστια χρηματικά ποσά στο blockchain, αλλά έως τώρα εκτός των κρυπτονομισμάτων, το blockchain είχε ελάχιστη έως καμία ευδιάκριτη επίπτωση. 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του blockchain είναι πως δεν προσεγγίστηκε σωστά. Αντί να αρχίσουν με τις προκλήσεις που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και στη συνέχεια να δουν αν θα μπορούσε το blockchain να εφαρμοστεί σε αυτές, υπερβολικά πολλά projects ξεκίνησαν με την τεχνολογία, προσπάθησαν να βρουν πώς θα βγάλουν χρήματα απ’ αυτήν και εργάστηκαν με αυτό ως βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ