Οι γυναίκες αποτελούν την "σωτηρία" στην διοίκηση των τραπεζών;

Ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα εάν η προσθήκη των γυναικών στην ανώτατη διεύθυνση και τα διοικητικά συμβούλια όντως κάνει κάποια διαφορά.

Την ώρα που η Royal Bank of Scotland (RBS) επιβεβαίωσε την πληροφορία την επόμενη εκτελεστική της διευθύντρια, η πρώτες αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές, καθώς για πρώτη φορά μια γυναίκα θα είχε την ευκαιρία να ηγηθεί μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας και του Κόσμου.

Παρόλο που η RBS σταμάτησε από πέρυσι να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «παγκοσμίως συστημικώς σημαντικών τραπεζών», η Rose είναι η πρώτη γυναίκα καταφέρνει να αναρριχηθεί τόσο ψηλά στην ιεραρχία.

(Η Ana Bottin έχει διοριστεί επικεφαλής της Santander της Ισπανίας από το 2014, αλλά αυτή, όπως και τρεις γενιές της οικογένειάς της μπροστά της, χρησιμεύει ως πρόεδρος, με κάποιον εκτελεστικό διευθυντή κάτω από αυτήν).

Εκείνο που συγκεντρώνει πάντως το ενδιαφέρον, δεν είναι μόνο ότι μια γυναίκα έσπασε μια άλλη γυάλινη οροφή. Αντιθέτως, ο τομέας τελικά διαφοροποιείται χωρίς μέχρι να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε εάν η προσθήκη των γυναικών στην ανώτατη διεύθυνση και τα διοικητικά συμβούλια όντως κάνει κάποια διαφορά.

Μετά από την κατάρρευση μιας ολόκληρης σειράς τραπεζών και την πτώση της παγκόσμιας οικονομίας το 2008, ορισμένοι ρυθμιστικοί φορείς και οι επικριτές της βιομηχανίας απέδωσαν την ευθύνη για την ανάληψη κινδύνου στην…τεστοστερόνη.

Η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ η Neelie Kroes και η προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόεδρος Christine Lagarde, δημοσίευσαν μεταξύ άλλων ότι η κρίση του 2008 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η πάλαι ποτέ κραταιά επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers ήταν Lehman Sisters.

Οι περισσότεροι επικεφαλής του κλάδου συμφωνούν ότι υπάρχει αξία στην ποικιλομορφία.

«Το ταλέντο κατανέμεται ομοιόμορφα ανά φύλο, οπότε αν οι κορυφαίες θέσεις σας είναι έντονα στρεβλωμένες κατά φύλο, πιθανότατα δεν παίρνετε το ιδανικό μίγμα ταλέντων», λέει ο Howard Davies, ο οποίος προεδρεύει της RBS.

Έχοντας ο ίδιος διδάξει μαθήματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου, γνωρίζει ότι τα πραγματικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση είναι πενιχρά.

«Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ανάλυση επιτροπών κινδύνου - νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλό πράγμα», τόνισε.

Είναι, ωστόσο, δύσκολο να βρεθεί περισσότερο από μια αδύναμη συσχέτιση μεταξύ της ποικιλομορφίας των φύλων και των καλών επιδόσεων και διακυβέρνησης. Υπάρχει μια γνωστή μελέτη του McKinsey, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες με πιο διαφορετική ηγεσία τείνουν να έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αλλά δεν εξετάζουν ειδικά τα οικονομικά.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τράπεζες μικραίνουν το χάσμα, έχοντας μικρότερα συμβούλια με μέλη που έχουν εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και που είναι πιο πρόθυμα να αμφισβητήσουν τη διοίκηση. Ωστόσο, δεδομένης της διάστασης του φύλου στην κορυφή της χρηματοδότησης μέχρι στιγμής, αυτό δεν είναι από μόνο του ισχυρός λόγος για τον διορισμό περισσότερων γυναικών.

Καμία από τις οκτώ παγκόσμιες συστηματικά σημαντικές αμερικανικές τράπεζες δεν είχε ποτέ στην Ιστορία της μια γυναίκα στην θέση του διευθυντή.

Στην Ευρώπη, η κ. Rose φέρνει τον αριθμό των γυναικών ανώτερων στελεχών που εκτελούν σήμερα τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης σε τρεις - η Carina Akerstrom διορίστηκε για να τρέξει το Svenska Handelsbanken νωρίτερα αυτό το έτος και ο Kjerstin Braathen ανέλαβε τη DNB τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το ραντεβού της Rose υπογραμμίζει ότι πλέον είμαστε σε θέση να φτάσουμε στο σημείο όπου θα υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να προχωρήσουμε πέρα από τις μελέτες.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει υιοθετήσει εθελοντικούς στόχους ή ακόμη και ποσοστώσεις για τις γυναίκες στα συμβούλια και ενώ οι τραπεζικές εργασίες υστερούν σε πολλές άλλες βιομηχανίες, η αλλαγή αρχίζει να φιλτράρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ