Μάχη για τις χρονοθυρίδες της Thomas Cook

Αντίπαλοι της Thomas Cook κάνουν προσφορές για τις θυρίδες της εταιρείας 
© The Financial Times Limited 2020. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Thomas Cook - οι διαθέσιμοι χώροι απογείωσης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου - προσέλκυσε προσφορές από διάφορες ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες.

Οι χρονοθυρίδες της Thomas Cook, αναμένεται να προκαλέσουν έναν πόλεμο υποβολής προσφορών, με προσφορές από αερομεταφορείς όπως η easyJet, η IAG, η ιδιοκτήτρια της British Airways και η Wizz Air.

Τόσο η Wizz Air όσο και η IAG δήλωσαν προηγουμένως ότι ενδιαφέρονται για τις χρονοθυρίδες. Και οι τρεις αεροπορικές εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στην KPMG, η οποία εποπτεύει την εκκαθάριση της Thomas Cook, ήταν την Τετάρτη.

Οι χρονοθυρίδες στο Gatwick της Thomas Cook θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες λόγω της έλλειψης χωρητικότητας στο αεροδρόμιο σε ώρες αιχμής.

Εν τω μεταξύ, η σκανδιναβική επιχείρηση της Thomas Cook, η οποία περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές εταιρείες Ving, Spies και Tjareborg, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιδιωτικής εταιρείας Triton, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση της διαδικασίας. Ένας πρόσθεσε ότι υπήρχαν δύο άλλοι υποψήφιοι στο τρέξιμο, αλλά ότι ο Triton ήταν ο "πιο ενθουσιώδης".

Η λειτουργία της Βόρειας Ευρώπης από την Thomas Cook θεωρήθηκε ένα από τα πιο υγιή μέρη της επιχείρησης, ενώ ένας πρώην εκτελεστικός διευθυντής είπε ότι είχε παραμείνει στην υπόλοιπη ομάδα.

Το 2018, πώλησε πάνω από το 92% των περίπου 1,6 εκατομμυρίων διακοπών της μέσω των δικών της σταθμών, πράγμα που σημαίνει ότι χάθηκαν λιγότερα κέρδη από τους τρίτους διανομείς. Είχε δικό της στόλο 13 αεροσκαφών, τα οποία είχαν αγοραστεί καινούρια ή ανακαινισθεί το 2015.

Το ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ακολούθησε η πώληση 555 καταστημάτων υψηλού δρόμου την περασμένη εβδομάδα στον οργανισμό Hays Travel για λιγότερα από £50 εκατομμύρια.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία πώλησης πρότειναν ότι η διάθεση των διαθέσιμων χρόνων χρήσης του Gatwick θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας έχει περίπου 15 ζεύγη ζωνών - χρονοθυρίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Gatwick και περίπου οκτώ το χειμώνα, σύμφωνα με την Airports Co-ordination Limited, έναν ανεξάρτητο φορέα που διαθέτει τα slots. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 3,5 τοις εκατό των συνολικών θυρίδων στο Gatwick κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα δήλωσαν ότι μερικές από αυτές τις υποδοχές - λιγότερες από το ένα τρίτο - μπορεί να μην έχουν χρησιμοποιηθεί πλήρως από τον Thomas Cook. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί θα μπορούσαν να προσφερθούν αυτόματα ως μέρος μιας γενικής δέσμης από την ACL, ενώ οι νεοεισερχόμενοι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε προτεραιότητα στο 50% αυτών χωρίς χρέωση.

Οι χρονοθυρίδες των αεροδρομίων μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες, ιδίως σε αεροδρόμια με περιορισμένη χωρητικότητα.

Το 2017, η British Airways αγόρασε 20 πρώτους χώρους απογείωσης και προσγείωσης στο Gatwick από την κατάρρευση της αεροπορικής εταιρείας Monarch, ενώ η Wizz Air αγόρασε τις χρονοθυρίδες του Monarch στο Luton.

Η συμφωνία ανερχόταν σε £ 54 εκατ. Για τους διαχειριστές του Monarch, από τους οποίους το μεγάλο ποσοστό - μέχρι £ 50 εκατ. - προήλθε από την πώληση του Gatwick, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Η KPMG αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ