Το Libra ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το ευρώ και το δολάριο;

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα ασχολούνταν με θέματα όπως τα ψηφιακά νομίσματα.

Αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων φαίνεται ότι είναι το τελευταίο διάστημα η απόφαση του Facebook να δημιουργήσει το Libra, το δικό του κρυπτονόμισμα, με αρκετούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες. 

Συγκεκριμένα, στην φετινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε εκτενώς η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα στηρίζεται σε υφιστάμενο ενεργητικό, όπως το δολάριο και το ευρώ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα  ασχολούνταν με θέματα όπως τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά αναγκάζονται να το πράξουν. 

Ο Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας δηλώνει πάντως ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι κάτι νέο για την χώρα του και τον ίδιο, καθώς η χώρα κινείται ταχύτατα στο δρόμο της εγκατάλειψης των μετρητών, κάτι που την φέρνει πιο κοντά στο θέμα. 

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές του Bloomberg, οι λόγοι να εξεταστεί το ζήτημα είναι σοβαροί. 
Το εύρος που έχει το Facebook, γεγονός που δημιουργεί φόβους και οδήγησε τις ΗΠΑ να καλέσουν τον ιδρυτή του να καταθέσει στο Κογκρέσο για το θέμα, ενώ εκεί ο Ζουντεμπεργκ υποστήριξε ότι το Libra θα στηρίζεται κυρίως στο δολάριο και αυτό θα βοηθήσει να επεκταθεί η παγκόσμια οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται την επίπτωση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο stablecoin σε μικρές οικονομίες, καθώς δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής του facebook και της απώλειας του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ