Το Fintech φιλοδοξεί να χτυπήσει την φτώχεια

Διίστανται οι απόψεις γύρω από το θέμα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Silicon Valley αρέσκεται στο να πιστεύει ότι κάνει τον κόσμο καλύτερο, άρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Facebook θέλησε να αναπαράγει το μήνυμα ότι το Libra, (ψηφιακό της κρυπτονόμισμα) θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φτώχειας. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν προειδοποιήσεις σε ανώτατο επίπεδο για τις συνέπειές που μπορεί να προκαλέσει η χρήση του Libra.

Πιο συγκεκριμένα, προειδοποιούν ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, καλούν την διεθνή κοινότητα σε βοήθεια και ιδιαίτερα οποιονδήποτε ενδέχεται να γνωρίζει τις συνέπειες της χρήσης του, η τι πιστεύει ότι μπορεί να είναι αυτές. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η οποιαδήποτε αξιολόγηση από όπου και αν προέλθει, είναι απαραίτητη για μια ενδεχόμενη οικονομική διεύρυνση που αναμένεται να συμπεριλαμβάνει την ανθρωπότητα στην ολότητα της.

Όσον αφορά την τεχνολογία Fintech, που αποτελεί την ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έρχεται να προσθέσει πάνω στην γενικότερη θεωρία που υποστηρίζεται από “οπαδούς” του Libra, ότι δηλαδή η άποψη για μια γενική οικονομική διεύρυνση είναι βάσιμη. Ένα παράδειγμα αποτελεί η M-Pesa (τεχνολογία κινητών πληρωμών), η οποία επένδυσε πολλά εκατομμύρια στην ανατολική Αφρική για να έχουν πρόσβαση σε βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επίσης, το IndiaStack έχει προβεί πρόσφατα σε ανάλογη πρακτική, στο ίδιο μέρος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται  από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το Fintech, μπορεί να έχει συμβάλει μέχρι στιγμής σημαντικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και να μείωσε το κόστος των πληρωμών εμβασμάτων από το εξωτερικό, όμως όσον αφορά τις πράξεις δανεισμού δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι τεχνικές που πραγματοποιούνται “γεφυρώνουν” η διευρύνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα ανισότητας που επικρατεί.

Ακόμη, μένει να διευκρινιστεί κατά πόσο είναι βιώσιμο να δανείζονται σημαντικά και μεγάλα ποσά σε ανθρώπους, που στο παρελθόν δεν είχαν εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, και που ενδεχομένως να μην έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ξεπληρώσουν το χρέος.

Τέλος, όπως τονίζεται στην έκθεση, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο δανεισμός μέσω Fintech ευνοεί τους πλούσιους σε δυσανάλογο βαθμό, όμως είναι γεγονός ότι από την μέρα που άρχισε να εμφανίζεται η ψηφιοποίηση και να παίρνει “σάρκα και οστά”, οι φυλετικές διακρίσεις έχουν εκλάβει δραματικές διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ