Δασμούς σε Βραζιλία και Αργεντινή ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις υποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων τους.

Νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έναντι της Βραζιλίας και της Αργεντινής είναι έτοιμος να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι δυο χώρες «ηγήθηκαν μαζικών υποτιμήσεων των νομισμάτων τους. Αυτό δεν ήταν καλό για τους αγρότες μας».

Οι δυο λατινοαμερικάνικες χώρες είδαν τα εθνικά τους νομίσματα να κατρακυλούν τα τελευταία δύο χρόνια. Το ρεάλ Βραζιλίας χτύπησε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο την τελευταία εβδομάδα, πέφτοντας κάτω από 10% φέτος, ως αποτέλεσμα της μείωσης επιτοκίων, προκαλώντας σοβαρές πολιτικές αναταραχές και σοβαρή αδυναμία στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας καλωσόρισε την πτώση στο νόμισμα την περασμένη Δευτέρα: «Δεν ανησυχώ για το υψηλό δολάριο. Αντίθετα, νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό», είπε.

Το πέσο Αργεντινής έχασε περίπου το 60% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο εντός του 2019, εν μέσω capital controls και δυσκολιών για το δημόσιο χρέος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιπλέον επανέλαβε τις εκκλήσεις προς το Fed για το ότι το δολάριο είναι πολύ αδύναμο για να μπορέσει να βοηθήσει την οικονομία της χώρας.

«Το αποθεματικό του Fed πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε οι χώρες να μην εκμεταλλεύονται πλέον το ισχυρό δολάριο μας, υποτιμώντας περαιτέρω τα νομίσματά τους. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο για τους κατασκευαστές και τους αγρότες μας να εξάγουν αρκετά τα αγαθά τους», είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ