Υπάρχει παραπλάνηση στις διαφημιστικές καμπάνιες για τo κλίμα;

Σε επίσημη καταγγελία προέβησαν νομικοί και περιβαλλοντολόγοι.

Μια άκρως τολμηρή κίνηση εφάρμοσαν περιβαλλοντολόγοι αλλά και δικηγόροι με την πρόθεση τους να στραφούν ενάντια στα (παραπλανητικά) μηνύματα για «πράσινη ανάπτυξη» που περιλαμβάνονται σε διαφημιστικές εκστρατείες εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η BP.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, την Τρίτη, υποβλήθηκε επίσημη καταγγελία από την ClientEarth (Νομικός Όμιλος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), εις βάρος της BP, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εταιρεία παραπλανάει τους καταναλωτές σχετικά με τις διαπιστεύσεις που δόθηκαν για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που περιλαμβάνονταν σε πρόσφατες διαφημιστικές καμπάνιες.

Σύμφωνα με την ClientEarth, «οι διαφημίσεις, οι οποίες υπογραμμίζουν τον ρόλο που διαδραματίζει η BP στην μετάβαση προς μια πιο καθαρή ενέργεια, δημιουργούν μια δυνητικά παραπλανητική εντύπωση, που αποσπά την προσοχή του κοινού από την κύρια δραστηριότητα των υδρογονανθράκων. Η BP δαπανάει εκατομμύρια σε μια διαφημιστική καμπάνια με σκοπό να προβληθεί η εντύπωση ότι αγωνίζεται για πιο αποδοτικές πηγές ενέργειας, καθώς και για καθαρότερο φυσικό αέριο, και ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».

Το περιεχόμενο της καταγγελίας που υποβλήθηκε στην αρμόδια Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου που χειρίζεται ανάλογες εικαζόμενες παραβιάσεις κανόνων ανάλογα με το πλαίσιο που στοιχειοθέτησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),  επικεντρώνεται συγκεκριμένα σε δύο διαφημιστικές καμπάνιες της BP, την “Keep Keeping”, και “Possibilities Everywhere”, οι οποίες έλαβαν παγκόσμιες διαστάσεις, και προβάλλονται ψηφιακά, σε διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και σε τηλεοράσεις και εφημερίδες στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Αν η εν λόγω καταγγελία περάσει τα κριτήρια αξιολόγησης και κριθεί βάσιμη, ο ΟΟΣΑ κατέχει το δικαίωμα να επιβάλει στην BP να καταργήσει τις διαφημιστικές της εκστρατείες, ή να την αναγκάσει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις ως προς το πλαίσιο της.

Από την πλευρά της, η BP δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας στην φετινή χρονιά ήταν να εστιάσει όχι μόνο σε « κάτι νέο και ενδιαφέρον, αλλά στην κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα που θέτει τον κόσμο σε τροχιά κίνησης».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ