FT: Καταπολεμήστε το στρες στον εργασιακό χώρο

Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμοστεί στρατηγικός σχεδιασμός για τη σωστή αντιμετώπιση του στρες στο εργασιακό περιβάλλον.

Σε ένα άρθρο του 1957 που περιγράφει «πως να διατηρηθούν υγιείς οι διευθυντές σε μια εταιρεία», οι Financial Times, μας παραπέμπουν σε ισχυρισμούς που δικαιολογούν την άνοδο στελεχών σε διευθυντικές θέσεις μιας εταιρείας, αν η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται «καλύτερη από το προβλεπόμενο μέσο όρο», που τους επιτρέπει να δουλεύουν πιο αποδοτικά και με συνέπεια σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

Όσον αφορά το «στίγμα» της ψυχικής ασθένειας στην εργασία, κυριαρχεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση τη σημερινή εποχή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Richard Heron, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος της Βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου (BP), ήδη ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bernard Looney, φρόντισε να δώσει ιδιαίτερη «βαρύτητα» στο ζήτημα, όπως για παράδειγμα την αναφορά που έκανε -μιλώντας σε σχετικό συνέδριο - στα δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά και την κατάθλιψη που βίωσε στο εργασιακό περιβάλλον.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί δεν αναλαμβάνουν μόνο τα δικά τους καθήκοντα, αλλά αναλαμβάνουν και καθήκοντα «διαχειριστών ψυχικής ευημερίας», θέλοντας να καταδείξουν πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας για τους εργαζομένους, ειδικά από τη στιγμή που αποδεδειγμένα το άγχος αποτελεί την κύρια αιτία απουσίας ασθενείας από την εργασία.

Σύμφωνα με τον Dr. Heron, οι εργοδότες πρέπει να εμπεδώσουν στη κουλτούρα τους τη νοοτροπία του «νοιάζομαι για τους άλλους». Η αστυνομία του Lancashire, δήλωσε ότι έρχεται αντιμέτωπη κάθε χρόνο με περίπου 150 περιπτώσεις εργαζομένων που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη ανάμεσα στους 6.000 άτομα προσωπικό. Πλέον, ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας σε 1000 περιπτώσεις ετησίως.

Τέλος, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν μερικά από τα εμπόδια που παρουσιάζονται με το να παρέχουν στο προσωπικό τους τον αποκλειστικό έλεγχο των δικών τους δεδομένων με σκοπό να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ο σρατηγικός σχεδιασμός για τη σωστή αντιμετώπιση του στρες στον εργασιακό χώρο. Όπως εξηγεί και ο Dr. Roomes, «το παν είναι η προετοιμασία και η σωστή νοοτροπία που θα μας επιτρέψει να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ