Γιατί κατρακυλάει ξαφνικά η βρετανική λίρα;

Εταιρείες που θεωρούνταν οι επωφελούμενες της νίκης του Μπόρις Τζόνσον, όπως οι τράπεζες, προσγειώθηκαν απότομα.

Κατρακύλησε σήμερα η αξία της βρετανικής λίρας μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, καθώς ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απαγορεύσει δια νόμου οποιαδήποτε παράταση πέραν του 2020 αναφορικά με μια μεταβατική περίοδο μέχρι το Brexit.

Η τιμή της στερλίνας σημείωσε πτώση κατά 1,4% στα to $1.3141 το απόγευμα της Τρίτης αφήνοντας πίσω της το $1.3173 που χτύπησε αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νίκη των Συντηρητικών, ενώ υποχώρησε 2,8% από την κορυφή της στα $1,35.

Ο δείκτης FTSE 250 του Λονδίνου, ο οποίος περιλαμβάνει μεσαίου μεγέθους εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που θεωρούνται ευαίσθητες στις μετατοπίσεις στην εγχώρια οικονομία, υποχώρησε περισσότερο από το 1% από τον Οκτώβριο μετά από δυνατές εκτινάξεις στις δύο ημέρες διαπραγμάτευσης μετά την τελευταία δημοσκόπηση.

Εταιρείες που θεωρούνταν οι επωφελούμενες της νίκης του Μπόρις Τζόνσον, όπως οι τράπεζες - συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Lloyds και RBS - και οι κατασκευαστικές, σήμερα επανέρχονται στην πραγματικότητα.

«Η πρόσφατη κατρακύλα της στερλίνας είναι το σύμπτωμα του γεγονότος ότι πλησιάζουμε νομοτελειακά στο Brexit. Αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει το νόμισμα για όλους τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Dean Turner, οικονομολόγος στο τμήμα Wealth Managementτης UBS.  

Πάντως, οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι ακόμα και αν το αποτέλεσμα των εκλογών βοηθούσε στην άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, οι κίνδυνοι για το Brexit και την εγχώρια πολιτική εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανοί.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, οι ανησυχίες έχουν επιβεβαιωθεί. Η κυβέρνηση του Τζόνσον δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη νομοθεσία προσπαθώντας να προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία εντός μηνών ή να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ