Στα σκαριά μια νέα παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Μετα τη συμφωνία συγχώνευσης δύο εταιρειών- κολοσσών σε ένα ενιαίο Όμιλο.

Η Fiat Chrysler (FCA)  και η Γαλλική PSA (ιδιοκτήτρια εταιρεία της Peugeot), προχώρησαν σε ένα σύμφωνο συγχώνευσης τους σε ένα ενιαίο όμιλο, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας (η 4η στο κόσμο) με συνδυασμένα έσοδα που φτάνουν τα €170 δισ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, την εν λόγω είδηση επαληθεύουν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωση τους τονίζοντας ότι ο σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός «ηγετικού οργανισμού» στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα, που θα έχει την ικανότητα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες. Οι δυο εταιρείες που ηγούνται της προσπάθειας, θα κατέχουν από το 50% των μετοχών σε αυτό το νέο συνασπισμό.

Η συμφωνία αναμένεται να αναδιαμορφώσει ολόκληρο το τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια υφιστάμενη περίοδο ανασχηματισμού, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνολικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο ξοδεύεται για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και συστημάτων αυτόματης πλοήγησης.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο νέος Όμιλος βρίσκεται ήδη στα σκαριά, με προβλεπόμενα κέρδη άνω των €11 δισ. , με προσωπικό που θα ξεπερνά τις 400.000 άτομα, και συνολικές πωλήσεις που αναμένεται να «αγγίξουν» τα 8,7 εκ., προσπερνώντας έτσι άλλες κατασκευαστικές εταιρείες όπως τη General Motors κα τη Hyundai-Kia. Στην Ευρώπη, οι προβλεπόμενες πωλήσεις του νέου συνασπισμού είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσουν ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η Volkswagen, η οποία κυριαρχεί εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε ότι αφορά την Αξία του νέου Ομίλου, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στο  €41.1 δισ. , με βάση τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς. Ο Carlos Tavares (της PSA) θα αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας για διάστημα 5 ετών, ενώ ο Johan Elkann (στέλεχος της ιταλικής Agnelli), θα αναλάβει ως Πρόεδρος.

Τέλος, σύμφωνα με την PSA και την FCA, τα διαδικαστικά (εγκρίσεις ρυθμιστικών αρχών και οι πιστοποιήσεις για τους μέτοχους), αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12-15 μήνες.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ