Γιατί ο νέος κοροναϊός ρίχνει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου;

Οι αναλυτές προσπαθούν να μοντελοποιήσουν την επίπτωση τέτοιων ιών στην αγορά.

Ο φόβος από όπου κι αν προέρχεται δημιουργεί διάφορες τάσεις στις παγκόσμιες αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Εν προκειμένω ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα κι έχει λάβει διαστάσεις, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου και δη του αργού.

Γιατί όμως;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times David Sheppard ο οποίος μίλησε με ανθρώπους της αγοράς, όταν οι άνθρωποι φοβούνται σταματούν να μετακινούνται.

Καθώς η κινεζική πόλη Ουχάν να έχει μπει σε καραντίνα, ο πανικός μεγαλώνει και καθώς εξαπλώνεται ο ιός, οι μετακινήσεις και μαζί με αυτές η ζήτηση για πετρέλαιο, αναμένεται να υποχωρήσουν. Ο λόγος είναι απλός: όλο και λιγότεροι άνθρωποι παίρνουν το αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, κυρίως σε μεγάλες αποστάσεις.

Ρίχνοντας μια ματιά στην τιμή του Brent, μπορεί κανείς να δει ότι αυτή έχει υποχωρήσει περίπου 6% αυτή την εβδομάδα στα 62 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι χρηματιστές δείχνουν τον κοροναϊό ως αιτία πίσω από το sell-off.

Όπως υποστηρίζει ο Ολιβιέ Ζακόμπ της συμβουλευτικής Petromatrix, για τις ενεργειακές αγορές, το ξέσπασμα του κοροναϊού μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μαύρος κύκνος», ένα συμβάν εξαιρετικά απίθανο και δύσκολο να προβλεφθεί. Οι χρηματιστές, άλλωστε, θα έπρεπε να είναι πάντοτε σε επιφυλακή για διαταραχές στην προσφορά, όπως οι ιρανικές απειλές στα Στενά του Ορμούζ ή η απώλειες εξαγωγών από τη Λιβύη.

Ωστόσο, ο νέος ιός, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλο περιορισμό των μετακινήσεων στην Κίνα η οποία είναι και  ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού, είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

Οι χρηματιστές που εμπορεύονται συμβόλαια αργού ίσως να μην μπορούν ακόμα να συλλάβουν τον συνολικό αντίκτυπο. Αλλά για τους «ταύρους» του αργού οι οποίοι έχουν κλονιστεί αφότου η αγορά δεν έκανε ράλι μετά τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Λιβύη, είναι πιο ασφαλές να πουλήσουν τώρα και να ανησυχήσουν για τον τελικό λογαριασμό αργότερα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αναλυτές στη Goldman Sachs έχουν προσπαθήσει να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις ενός ιού στην αντίστοιχη αγορά, φτάνοντας κοντά. Μελετώντας το ξέσπασμα του Sars το 2003 και προσαρμόζοντας τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας στα πολύ υψηλότερα σημερινά μεγέθη, υπολογίζουν ότι ο αντίκτυπος θα ήταν λιγότερος από 300.000 βαρέλια την ημέρα, ένα σχετικά μικρό ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς των 100 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Αν το χτύπημα στη ζήτηση αργού περιοριστεί στο μέγεθος αυτό, τα μοντέλα της Goldman δείχνουν ότι η τιμή μπορεί να πέσει κατά 3 δολάρια το βαρέλι, ή περίπου το ποσό που έχει χάσει ήδη αυτή την εβδομάδα το Brent.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ