Ντόμινο εξελίξεων ίσως φέρει η απόσυρση του Boeing 737 Max

Η οριστική καθήλωση του Boeing 737 Max θα οδηγήσει σε κούρσα ανταγωνισμού και την Airbus.

Αισθήματα ευφορίας διακατέχουν τους μετόχους της Airbus, βλέποντας τον βασικό της ανταγωνιστή, την Boeing να περνάει δύσκολες στιγμές μετά την απόφασή στης να καθηλώσει τα αεροσκάφη 737 Max.

Εξάλλου, οι παραδόσεις αεροσκαφών για το 2019 έφτασαν τις 863, έναντι μόλις 345 της Boeing μέχρι τον Νοέμβριο. Ωστόσο η κυριαρχία του ευρωπαϊκού «γίγαντα» των αερομεταφορών, δεν έχει εδραιωθεί ακόμα.

Η πλειοψηφία των παραδόσεων της Airbus αφορούσαν τα τζετ A320neo, αεροσκάφη που ανταγωνίζονται άμεσα με τα καθηλωμένα αεροσκάφη της Boeing. Καθώς όμως η κυκλοφορία στους αιθέρες δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, οι μετοχές της Airbus παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ.

Η Airbus και η Boeing έχουν παραδώσει από κοινού περισσότερα από 13.000 αεροσκάφη από το 2010 και μέτοχοι και των δύο εταιρειών έχουν πλουτίσει καλά. Το κακό έτος όμως που διάνυσε η Boeing δίνει ώθηση στους μετόχους της Airbus με κέρδη από μερίσματα κοντά στο 1.000% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η τύχη του Boeing 737 Max παραμένει άγνωστη, αλλά η οριστική απόσυρση του αεροσκάφους θα ήταν μάλλον το χειρότερο σενάριο και για τους δύο κατασκευαστές. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αγώνα δρόμου για τη δαπάνη δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μικρών αεροσκαφών με στενό σώμα, στα οποία η Airbus -θέλει δεν θέλει- θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την αυξανόμενη πίεση από τους περιβαλλοντικούς αγωνιστές, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν κατά πολύ στην βιομηχανία των αερομεταφορών, καθώς θα οδηγηθεί σε μια περίοδο αυξημένων επενδύσεων για την δημιουργία αεροσκαφών με χαμηλότερους ρύπους. Εξάλλου, οι υψηλοί φόροι άνθρακα στην κηροζίνη θα αποτελούσαν ακόμη πιο ισχυρή απειλή.

Οι μεγαλύτερες δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και ο νέος εξοπλισμός, θα μπορούσαν να περιορίσουν κερδοφορία των μετόχων, κάτι που θα έκανε τους ιδιοκτήτες της Airbus να μην πανηγυρίζουν. Τουλάχιστον όχι ακόμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ