ΕΚΤ: Έξι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις

Παράλληλα τα χαμηλά επιτόκια, τα κόστη και τα πρόστιμα για προηγούμενα παραπτώματα ασκούν πιέσεις στον τομέα.

Έξι τράπεζες της ευρωζώνης δεν παιρνούν τα κριτήρια κεφαλαιακών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρέπει να αναλάβουν  άμεσα δράση για να διορθώσουν τις ελλείψεις, καθώς γίνεται ακόμα πιο ευάλωτη η θέση του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o αριθμός των τραπεζών που δεν πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί από πέρυσι, ενώ παράλληλα τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα πρόστιμα για προηγούμενα παραπτώματα και το κόστος,  ασκούν έντονες πιέσεις στον εν λόγω τομέα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία,  τα αποτελέσματα της τελευταίας ανασκόπησης των τραπεζικών κεφαλαιακών αναγκών αφήνουν «θετικά σημάδια»  

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα «επιχειρηματικά μοντέλα, την εσωτερική διακυβέρνηση και τους λειτουργικούς κινδύνους στις τράπεζες», καταλήγοντας ότι: «Εδώ θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση».

Τέλος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να υποχωρούν - έφτασαν στα 543 δισ. ευρώ τον τελευταίο Σεπτέμβριο, από 1 τρισ. ευρώ που ήταν 5 χρόνια πριν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ