Η Κίνα αναγκάζεται να μειώσει τους δασμούς προς τις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Έρχονται και νέες μειώσεις στις 14 Φεβρουαρίου.

Στο μισό ρίχνει τους δασμούς η Κίνα έναντι συγκεκριμένων προϊόντων τα οποία εισάγονται από τις ΗΠΑ, λόγω των επιπτώσεων που έχει η οικονομία τους λόγω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης που επλήγη λόγω της επιδημίας.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα Πέμπτη ότι οι οι επηρεαζόμενοι δασμοί μειώνονται από 5% σε 2,5%, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου δασμοί της τάξεως του 10% θα πέσουν στο 5%.

Οι μειώσεις ισχύουν για τους δασμούς που μπήκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και εφαρμόζονται σε συνολικά .717 προϊόντα των ΗΠΑ.

Με την σειρά της, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να μειώσει και τους δικούς της δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα στις 14 Φεβρουαρίου σύμφωνα με ανακοίνωση προς το Ομοσπονδιακό Μητρώο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου.

«Η Κίνα θα προσαρμόσει τα μέτρα της προκειμένου να ανακουφίσει τις οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις και να διευρύνει την οικονομική και εμπορική συνεργασία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, ενώ ο Larry Kudlow, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, αναγνώρισε ότι οι μαζικές αγορές της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι αντιδράσεις των αγορών είναι ενδεικτικές: αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, ο δείκτης CSI 300 της Κίνας για τις μετοχές της Shanghai και της Shenzhen, ενισχύθηκε κατά 1,3%, ενώ ο Topix του Τόκιο σκαρφάλωσε κατά 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδημία προκάλεσε για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία επιβραδύνθηκε σε χαμηλά επίπεδα τριετίας κατά το 2010, την ώρα που ο ιός έχει οδηγήσει σε κατεβασμένα ρολά στα περισσότερα από τα εργοστάσια  στην Κίνα, διακόπτοντας τον εφοδιασμό σε διάφορες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το οικονομικό κλίμα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έριξε στην αγορά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ