Ο Musk κατεβάζει έναν στρατό από υποστηρικτές εναντίον της Wall Street

Συσπειρώνει τους οπαδούς του για να αντιμετωπίσει τις αγορές.

Την Κυριακή, μια ημέρα πριν η μετοχή της εταιρίας Tesla εκτοξευτεί καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Elon Musk, ανακοίνωσε ένα παράξενο event: μέσω twitter κάλεσε στο σπίτι του προγραμματιστές από όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και τηςVivien Hantusch, μιας φοιτήτριας στην Γερμανία.

Η Hantusch, η οποία κάνει σπουδές στον σχεδιασμό προϊόντων, θα χρειαστεί να πωλήσει απλώς και μόνο μια από τις μετοχές που έχει στην κατοχή της προκειμένου να εξασφαλίσει το ποσό που χρειάζεται για να αγοράσει το εισιτήριο που θα την μεταφέρει από το Düsseldorf στην California.

«Ήταν η πρώτη μετοχή που αγόρασα στη ζωή μου. Με την Tesla ένιωσα ότι έπρεπε να δώσω την στήριξή μου στην εταιρία», ανέφερε η φοιτήτρια που απέκτησε την μετοχή της το 2018. «Δεν το έκανα για τα λεφτά, απλώς επειδή αγαπώ την εταιρία», είπε.

Τον Νοέμβριο η Hantusch και μια ομάδα από οπαδούς της Tesla ξεκίνησαν το «Third Row», ένα podcast αφιερωμένο στην εταιρεία. Τον περασμένο μήνα δημοσίευσαν επεισόδιο με τον Musk σε ένα από τα σπίτια του, το πρώην σπίτι του Gene Wilder στις πλαγιές του Bel Air στο Λος Άντζελες. Ο Musk έφερε μαζί τον σκύλο του, Marvin Martian, και τη μητέρα του Maye Musk, που έχει υπάρξει μοντέλο της μόδας, και η οποία έφερε μαζί και το δικό της σκυλί της.

Οι οπαδοί της εταιρίας διαδίδουν τα podcats σε άλλα κανάλια αφιερωμένο στην Tesla, πλαισιώνοντας μαζί με χιλιάδες μηνύματα την εταιρεία την οποία θεωρούν σημαντικό παράγοντα αλλαγής στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος και όχι απλά μια αυτοκινητοβιομηχανία που αγωνίζεται να δημιουργήσει κέρδη.

Καθώς καλλιεργεί την συγκεκριμένη τάση για ομάδες υποστηρικτών με καθημερινά tweets και προσωπικές συναντήσεις,  Musk κατάφερε να «χτυπήσει φλέβα» με τους πελάτες και τους μετόχους, καθώς έχει χτίσει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο υπερασπιστών που ενισχύουν τις απόψεις του σε χρόνο μηδέν και απαντούν τις βολές των κριτικών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επενδυτών που κερδίζουν όταν το απόθεμα Tesla πέφτει σε αξία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Tesla ανακοίνωσε κέρδη $105 εκατ. για το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που εκτόξευσε την τιμή της μετοχής.

Την Δευτέρα ο όγκος συναλλαγών σημείωσε άνοδο σε επίπεδο ρεκόρ και την Τρίτη το η μετοχή έφθασε στο νέο υψηλό των $887 πριν πέσει εκ νέου εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η μετοχή κέρδισε 79% φέτος.

Τέτοιες κινήσεις υποκινούνται από θεσμικούς επενδυτές και από αυτοματοποιημένες στρατηγικές διαπραγμάτευσης. Ωστόσο και οι μικρότεροι επενδυτές σίγουρα διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, καθώς η Tesla είναι η 15η μεγαλύτερη μετοχή στην εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών της Robinhood, με περισσότερους από 150.000 χρήστες που κατέχουν τις μετοχές της.

Η άνοδος της τιμής σηματοδοτεί μια νίκη για τον κ. Musk ενάντια στους πωλητές μικρών πωλήσεων και τους δύσπιστους αναλυτές της Wall Street που διαμαρτύρονται για την οικονομική εικόνα της εταιρείας.

Ο ιδρυτής τα εταιρίας έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο μεταξύ της βάσης των fan-επενδυτών και της Wall Street, με την λογική του «όλοι τους και μόνοι μας».

Το 2018 με ένα tweet του ανέφερε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να ανεβάσει την μετοχή της εταιρίας στα $420 ανά μετοχή, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, υποσχέθηκε στους ιδιώτες επενδυτές ότι θα βρει έναν τρόπο να τους κρατήσει ως μετόχους. Η χρηματοδότηση τελικά δεν εξασφαλίστηκε και ο Musk χρειάστηκε αργότερα να αναμετρηθεί με τις αμερικανικές Αρχές για αυτές τους τις δημόσιες δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ