Το αυστραλιανό δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών

ι ανησυχίες για τον ιό υπερίσχυσαν της απροσδόκητα θετικής αντίληψης για την αυστραλιανή οικονομία.

Το αυστραλιανό δολάριο έπεσε στα πιο χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» πλέον τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας.

Το νόμισμα, που κατά κανόνα θεωρείται ως αντιπροσωπευτικό δείγμα για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε πτώση κατά 1% στα $ 0.6662 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο του 2009.

Ο αρνητικός αντίκτυπος του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις δυσμενείς επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών, ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας.

Η ταχεία εξάπλωση της ασθένειας ώθησε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να θέσουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις προς και από την ηπειρωτική χώρα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις φονικές πυρκαγιές αποτελούν απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Αυστραλίας, η οποία συνεισέφερε περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2018-19.

Οι ανησυχίες για τον ιό υπερίσχυσαν της απροσδόκητα θετικής αντίληψης για την αυστραλιανή οικονομία, η οποία δόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας νωρίτερα την Παρασκευή στην τριμηνιαία κατάστασή της για τη νομισματική πολιτική.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μίλησε για μία επιβράδυνση στην ανάπτυξη, η οποία είναι πιθανό να επεκταθεί τους πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας των πυρκαγιών και των επιπτώσεις στις αυστραλιανές εξαγωγές που έφερε το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα. “Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την αυστραλιανή οικονομία έχουν μείνει αμετάβλητες το τελευταίο τρίμηνο”, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές το 2019 σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτό συνέβαλε στην αναζωογόνηση των τιμών των κατοικιών, παρόλο που η τράπεζα προειδοποίησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να φανεί ο αντίκτυπος στις δαπάνες των νοικοκυριών.

"Οι παραδόξως αισιόδοξες προβλέψεις και η αβεβαιότητα της RBA σχετικά με το τι θεωρεί προσωρινή κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση το πώς θα ανταποκριθεί", δήλωσε ο Matthew Hassan, ανώτερος οικονομολόγος της Westpac. "Η ανάγκη για επιπρόσθετες πολιτικές διευθέτησης θα καταστεί σαφής στην RBA, καθώς οι υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες της φαίνεται να μην ευσταθούν."

Τα νομίσματα των οποίων η τύχη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν χειρότερη πορεία από το αμερικανικό δολάριο. Μεταξύ μιας ομάδας 10 μεγάλων ανεπτυγμένων νομισματικών αγορών, το αυστραλιανό δολάριο έπεσε κατά 4,8% μέχρι στιγμής φέτος, υπερισχύοντας μόνο έναντι του νεοζηλανδικού δολαρίου και τη νορβηγικής κορώνας. Αυτά τα νομίσματα υποστηρίζονται σε περιόδους απροθυμία ανάληψης κινδύνων. 

Ο Rodrigo Catril, Υπεύθυνος Χάραξης Στρατηγικής στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, δήλωσε ότι το αυστραλιανό δολάριο θα δυσκολευτεί να αποδώσει σε ένα περιβάλλον, όπου η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για την πιθανό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού.

"Ωστόσο, δεδομένου του παγκόσμιου περιορισμού και των οικονομικών μέτρων στήριξης της Κίνας, η θέση μας παραμένει σταθερή στο ότι το δολάριο Αυστραλίας θα κινηθεί μεταξύ 0,67 έως 0,71 αμερικανικών δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους", προβλέπει ο ίδιος.

Στις τελευταίες εμπορικές συναλλαγές με το Λονδίνο το αυστραλιανό δολάριο εμφανίστηκε κατά 0,6% πιο ασθενές στα $ 0,6688. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ