Ο σολομός πέφτει "θύμα" του Brexit

Οι εξαγωγές προς την ΕΕ αναμένεται να πέσουν.

Παγιδευμένη στα δίχτυα του Brexit φαίνεται ότι είναι η παραγωγή σολομού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, καθώς η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό τις εξαγωγές από την Σκωτία.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για το Brexit, ο Οργανισμός Παραγωγών Σολομού Σκωτίας, δήλωσε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης των Συντηρητικών να αποκλίνει από τους κανονισμούς της ΕΕ υπονομεύειτην ανταγωνιστικότητα του δημοφιλούς σκωτσέζικου σολομού, βάζοντας σε περιπέτειες μια τεράστια βιομηχανία.

Η προειδοποίηση ενισχύει την ευρεία ανησυχία για τον θαλάσσιο τομέα σε σχέση με τις επιπτώσεις του Brexit, αλλά και τις προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Την ώρα που πολλοί στην βρετανική αλιευτική βιομηχανία ελπίζουν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα τους επιτρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ψαριών από τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εξαγωγείς θαλασσινών φοβούνται ότι η πρόσβαση στην ζωτική αγορά της ΕΕ θα καταστεί δυσκολότερη και ακριβότερη.

Οι εξαγωγές σκωτσέζικου σολομού αναμένεται σημειώσουν νέο ρεκόρ για το 2019.

Το 2018 τα έσοδα από τις εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε περίπου £510 εκατ. το ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε το 2017 στα £600 εκατ.  

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται άμεσα στην παραγωγή εκτρεφόμενου σολομού στην Σκωτία φτάνουν μόλις τα 1.500 άτομα για το 2018, αλλά ο τομέας υποστηρίζει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας στις συχνά οικονομικά εύθραυστες παράκτιες κοινότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ