ΗΠΑ: Στα χέρια λίγων δισεκατομμυριούχων πάνω από τις μισές μετοχές

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Goldman Sachs.

Ενισχύεται η κυριαρχία των πλούσιων στις εγχώριες εταιρίες των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών αυτή την στιγμή έχουν στα χέρια τους πάνω από το 50% της αξίας των μετοχών που βρίσκονται στα χέρια αμερικανικών νοικοκυριών.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Goldman Sachs, από το 1990, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν αγοράσει $1,2 τρισ. σε μερίδια εταιρειών, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει πουλήσει πάνω από $ 1 τρισ.

Πάντως και παλαιότερα τα πράγματα δεν ήταν και πολύ καλύτερα. Πριν από 30 χρόνια, η ιδιοκτησία ήταν επίσης δυσανάλογη, αλλά το κορυφαίο 1% των Αμερικανών, με βάση τον πλούτο, έλεγχε μόλις το 46% του συνόλου των αμερικανικών μετοχών που βρίσκονταν στα χέρια νοικοκυριών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019, το ποσοστό είχε αγγίξει το επίπεδο ρεκόρ του 56%, το οποίο αντιστοιχούσε σε $21,4 τρισ., στα οποία περιλαμβάνονται τόσο μετοχές, όσο και μερίδια ιδιοκτησίας σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Οι αναλυτές της Goldman Sachs τονίζουν ότι τα πλουσιότερα νοικοκυριά είναι μακράν ο βασικός μοχλός πίσω από τη ζήτηση μετοχών, ενώ η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και η άνοδος στις τιμές των μετοχών θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στις αγορές μετοχών από το κορυφαίο 1%» σημειώνουν.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το φτωχότερο 90% είχε $4,6 τρισ. σε μετοχές ή 12% του συνόλου των μετοχών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ