Financial Times: Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην τεχνητή νοημοσύνη

Σκέφτεται ακόμα αναλογικά

Το άγχος φαίνεται ότι είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην σύγχρονη Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ενώ κυρίαρχη ανάγκη είναι η προστασία και εκείνο που διέπει συλλογικά τον τρόπο σκέψης, είναι μάλλον ο εφησυχασμός.

Εξάλλου, στην λευκή βίβλο της Κομισιόν, στα κεφάλαια που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, τα τρία αυτά στοιχεία αλληλοσυνδέονται με σχεδόν κωμικό τρόπο.

Ο φόβος για ένα υψηλής τεχνολογίας ψηφιακό μέλλον, η ανάγκη για προστασία από αυτό το μέλλον και ο εφησυχασμός που είναι εγγενής στην πεποίθηση πως η λύση είναι η ρύθμιση.

Ο φόβος και ο εφησυχασμός δέπουν επίσης την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φαίνεται πως εξαρτάται από τη μη επανεκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί πάντως το ότι η λευκή βίβλος επικεντρώνεται στη ρύθμιση. Ωστόσο το σοκαριστικό, είναι το με ποιον τρόπο η επιτροπή υποβαθμίζει τη έκταση στην οποία ΗΠΑ και Κίνα κυριαρχούν στην αγορά.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί δεδομένα από το 2016, όμως το χάσμα έχει αυξηθεί δραματικά από τότε. Ο δείκτης τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Stanford δείχνει πως οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις επενδύσεις παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι μόνες άλλες δυο χώρες με ουσιαστικές επενδύσεις στην τεχνολογία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Ο Guntram Wolff, διευθυντής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, σημειώνει πως οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί αντιπροσωπεύουν το 85% των αιτήσεων για πατέντες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, Ευρώπη δεν είναι παίκτης στον τομέα αυτόν, καθώς οποιαδήποτε έξυπνη στρατηγική θα έπρεπε να ξεκινήσει από την συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού, και όχι με αερολογίες περί «οικοσυστημάτων εμπιστοσύνης».

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με κάποια ουσιαστική παρουσία στην τεχνητή νοημοσύνη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δαπάνες των ΗΠΑ σε κατά κεφαλήν βάση στη μαθηματική έρευνα.

Η απουσία της ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μάλλον ζήτημα επιλογής, καθώς θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει δική της εξειδικευμένη αγορά.

Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να έχουν μερικούς από τους καλύτερους μαθηματικούς και μηχανικούς στον κόσμο, αλλά σύμφωνα με τους Financial Times, στο ζήτημα έχει «νοθευτεί» με την πολιτική ατζέντα. Η ΕΕ έχει επιλέξει να βάλει σε προτεραιότητα την προστασία των δεδομένων, έναντι των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη. Η λευκή βίβλος της Κομισιόν εξαιρεί επίσης την άμυνα από την αποστολή της, μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές.

Η ΕΕ δεν είναι παίκτης στη στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα κατάρτισε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ΑΙ το 2017, την οποία παρακολουθούν στενά η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τεχνολογία ΑΙ στο Ιράκ και στη Συρία. Έτσι, η διάχυση από τον αμυντικό προς τον πολιτικό τομέα θα ωφελήσει εταιρείες στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά όχι στην ΕΕ, καταλήγουν οι Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ