Κλονίζεται η αεροπορική βιομηχανία παγκόσμια

Αναμένεται να χρεοκοπήσουν αρκετές αεροπορικές μέχρι τον Μάϊο.

Έρχονται σκληρά μέτρα για τις αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως με απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ οι πλείστες από τις αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδουν οι FT, οι επόμενοι τρεις μήνες θεωρούνται ίσως οι πιο κρίσιμοι στην ιστορία των αερομεταφορών, ενώ σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις πολλές αεροπορικές ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν μέχρι το τέλος του Μαϊού, εξαιτίας κυρίως των πρωτοφανών ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν αρκετές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο.

Αεροπορικές εταιρείες όπως η United Airlines και η Air New Zealand ανακοίνωσαν επίσημα ότι ξεκινούν τις διαδικασίες που προβλέπουν απολύσεις εργαζομένων, λίγες ώρες μετά την είδηση της καθήλωσης δεκάδων χιλιάδων αεροσκαφών τους στο έδαφος.

Άλλες αεροπορικές όπως η American Airlines και η Delta Air Lines ανακοίνωσαν βαθιές περικοπές στις διεθνείς υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα έχουν αποταθεί σε ομοσπονδιακές κυβερνήσεις για εξασφάλιση κρατικής χορηγίας και κονδυλίων.

Πιο έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε την Παρασκευή η British Airways, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί «μεγάλος αγώνας για να επιβιώσει η εταιρεία κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Αυστραλία, αφού εκεί οι τοπικές αεροπορικές εταιρείες στρέφονται προς το κράτος σε μια προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης και οικονομικής βοήθειας που θα τους επιτρέψει να «ανασάνουν οικονομικά και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους».

Τέλος, σύμφωνα με τον Alison Roberts, Διευθύνων Σύμβουλος του αεροπορικού βιομηχανικού Ομίλου Αυστραλίας- Νέας Ζηλανδίας, «οι αερομεταφορές τόσο σε Αυστραλία όσο και στην Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους, χειρότερα ακόμη και όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ