Τελειώνουν τα αποθέματα χρυσού;

Ολοένα και αυξάνεται η έλλειψη τους.

Αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η έλλειψη ράβδων χρυσού, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στη προμήθεια αλλά και στη ζήτηση τους, αν και σε ότι αφορά το τελευταίο, παρατηρείται μια ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια μαζική αγορά σε ράβδους χρυσού, αργύρου και νομίσματα από μικροεπενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα χρήματά τους από πιθανή κατάρρευση των τιμών των μετοχών αλλά και πολλών νομισμάτων.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού στην Ευρώπη δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, ακριβώς λόγω της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, εταιρείες όπως οι Valcambi, Pamp και Argor-Heraeus, με έδρα την ελβετική Ticino κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, ανέστειλαν προσωρινά την παραγωγή τους έπειτα από εντολή των τοπικών αρχών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η τιμή του χρυσού άγγιξε υψηλό επταετίας στις 9 Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η εμβάθυνση της οικονομικής επίπτωσης λόγω κορωνοϊού ανάγκασε τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια των επενδυτών να ξεφορτωθούν τα holdings τους για να απελευθερώσουν μετρητά, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να υποχωρήσει στα περίπου 1.530 δολάρια.

Τέλος,το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων σημείωσε σε futures χρυσού ή ETFs χρυσού. Την ίδια περίοδο όμως, η λιανική ζήτηση για φυσικό χρυσό έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση., ενώ οι λιανοπωλητές κάνουν λόγω για ελλείψεις και καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδες στις αποστολές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ