Φόβοι για κατασκοπία και λογοκρισία μετά τη συνεργασία Microsoft με κινεζικό πανεπιστήμιο

Oι εν λόγω μελέτες «σήμαναν συναγερμό», κυρίως λόγω της φύσης της τεχνολογίας.

Πηγή: Financial Times

Η εταιρία υψηλής τεχνολογίας Microsoft συνεργάστηκε με κινεζικό στρατιωτικό πανεπιστήμιο, προκειμένου να αναπτύξουν τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς κατασκοπίας και λογοκρισίας. 

Τρεις μελέτες οι οποίες δημοσιεύτηκαν από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, συντάχθηκαν από ακαδημαϊκούς της Microsoft Research Asia στο Πεκίνο, αλλά και ερευνητές με έδρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμύνης της Κίνας, το οποίο ελέγχεται από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, δηλαδή το ανώτατο στρατιωτικό σώμα της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Samm Sacks, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης της think-tank New America και ειδικός της τεχνολογίας της τεχνολογίας της Κίνας, οι εν λόγω μελέτες «σήμαναν συναγερμό», λόγω της φύσης της τεχνολογίας, των δημιουργών και σε συνδυασμό με όσα γνωρίζουμε για το πώς αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί στην Κίνα.

«Η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες για να χτίσει συστήματα επιτήρησης και να κρατήσει τις μειονότητες», πρόσθεσε.
Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητά επί του παρόντος σχετικά με το αν οι ερευνητικές συνεργασίες, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα, θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους.

Ο Adam Segal, διευθυντής της κυβερνητικής διαστημικής πολιτικής στο think-tank Council για τις Εξωτερικές Σχέσεις, δήλωσε ότι «οι ακαδημαϊκές συνεργασίες ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο, καθώς το FBI επικεντρώνεται στην απειλή της κατασκοπείας από τους σπουδαστές και τους επιστήμονες, αλλά στην πιθανότητα οι μεθοριακές τεχνολογίες να φτάσουν τελικά στο PLA «Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό)»
Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) έσπασε τους δεσμούς με την ομάδα τηλεπικοινωνιών Huawei και ξεκίνησε μια διαδικασία επανεξέτασης «υψηλού κινδύνου» για τις κινεζικές συνεργασίες που αναπτύσσει. 

«Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα καθοδηγείται από τις αρχές μας, συμμορφώνεται πλήρως με τους αμερικανικούς και τους τοπικούς νόμους, και δημοσιεύεται ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από το έργο μας», πρόσθεσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ