Κίνα: Παγκόσμιες αναταραχές από την θανατηφόρα πανώλη των χοίρων

Η συρρίκνωση φτάνει το ιλιγγιώδες 1/3 του συνολικού πληθυσμού.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων από την επιδημία πανώλης που έχει χτυπήσει την Κίνα, οδηγώντας εκατομμύρια χοίροι εξαφανίζονται. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο μεγαλύτερος πληθυσμός χοίρων στον κόσμο που είναι ο κινεζικός, έχει απωλέσει ήδη 130 εκ. ζώα λόγω της αφρικανικής πανώλης στις φάρμες και τις μεγάλες μονάδες παραγωγής. 

Την ίδια ώρα, η επιδημία θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν τις τιμές του κρέατος ανοδικά και η Κίνα προσπαθεί να προετοιμαστεί για χρόνια ελλείψεων και διαταραχών στην τροφοδοσία της.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Danish Crown, η οποία είναι ηγέτιδα ευρωπαϊκή εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος, Jais Valeur «πρόκειται για αλλαγή του παιχνιδιού».

Προσθέτει δε ότι «μόλις αρχίσαμε να βλέπουμε τις πραγματικές επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων».
Από την πλευρά του, μετά από 8 μήνες, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι τιμές του χοιρινού θα αυξηθούν πάνω από 70% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Τονίζεται ότι η απότομη πτώση του πληθυσμού των χοίρων στην Κίνα προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές εταιρειών κρέατος στο Σάο Πάολο και τη Νέα Υόρκη ενισχύονται, ενώ οι πωλήσεις χοιρινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Κίνα χτύπησαν ρεκόρ υψηλό, παρά τους δασμούς 62% που έχουν επιβληθεί, λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.