Το investment banking πιέζει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν πτώση της τάξεως του 24% στα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών της Ευρώπης στο πρώτο τρίμηνο, έναντι υποχώρησης 11% για τους μεγάλους παίκτες.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένονται να είναι αποθαρρυντικά για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν υποχώρηση έως και 24% των εσόδων από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για νέο γύρο απολύσεων και μέτρων αναδιάρθρωσης.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά από ορισμένες τράπεζες της Wall Street, και αρκετοί αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια χάνουν σταθερά μερίδιο αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν πτώση της τάξεως του 24% στα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών της Ευρώπης στο πρώτο τρίμηνο, έναντι υποχώρησης 11% για τους μεγάλους παίκτες.

Από την πλευρά τους, Citigroup και JP Morgan αναμένουν πτώση κερδών της τάξεως του 22% και 20% αντιστοίχως, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες στηρίζονται περισσότερο έναντι των αμερικανικών τραπεζών στα έσοδα από συναλλαγές μετοχών, κάτι που κατέγραψε το μεγαλύτερο πλήγμα κατά το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, τα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου αποτυπώνονται στην πορεία των μετοχών τους, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες μέχρι και 25% πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι, τον προηγούμενο μήνα προειδοποίησε ότι οι πρώτοι μήνες του έτους ήταν από τους χειρότερους των τελευταίων για την επενδυτική του τράπεζα, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά το 1/3.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank ετοιμάζει εαυτόν κι επενδυτές για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο μειωμένων εσόδων, όσον αφορά στην επενδυτική τραπεζική, ενώ αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι τα έσοδα της Deutsche Bank από συναλλαγές θα είναι μειωμένα 30%.

Τέλος, η Societe Generale στην Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει την κατάργηση 1.200 θέσεων εργασίας από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.