Beyond Meat: Η εταιρεία που φτιάχνει vegan κρέας

Beyond Meat, η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία κατασκευάζει φυτικά burgers, συγκέντρωσε 240,6 εκατομμύρια δολάρια από μια αρχική δημόσια προσφορά που αυξήθηκε λόγω της έντονης όρεξης των επενδυτών για τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Η εταιρία τιμολόγησε 9,6 εκατομμύρια μετοχές στα 25 δολάρια ανά τεμάχιο, στο υψηλό τέλος μιας ήδη αναβαθμισμένης τιμής τιμών των $ 23- $ 25 ανά μετοχή, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των όρων. Η τιμή IPO δίνει στην εταιρεία αρχική αξία αγοράς 1,5 δισ. Δολαρίων.

Πέρα από την επίπλευση του κρέατος έρχεται σε μια εποχή που η όρεξη για φυτικά υποκατάστατα κρέατος αυξάνεται. Οι καταναλωτές σε ανεπτυγμένες αγορές επιλέγουν να καταναλώνουν λιγότερα κρέατα ή να στραφούν σε χορτοφαγικά ή χορτοφαγικά τρόφιμα, επικαλούμενα προβλήματα περιβάλλοντος και υγείας.

«Είμαι, όπως και πολλοί, προβληματισμένος από το κτύπημα της αγροτικής κληρονομιάς μας, ένα ολοένα και πιο σχισμένο από τις κατακτημένες πόλεις, τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς που βρέθηκαν σε μια κρίση οπιοειδών και από τις κρυφές εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Beyond Meat.

Πρόσθεσε ότι "αντί να αναπτύσσονται ζωοτροφές για ζώα χαμηλής αξίας, βλέπω ένα μέλλον των αγροτών που καλλιεργούν πρωτεϊνούχες καλλιέργειες υψηλότερης αξίας για πιο άμεση ανθρώπινη κατανάλωση μέσω κρέατος φυτικής προέλευσης".

Οι νέες περιστροφές στις παραδοσιακές επιλογές για χορτοφάγους μιμούνται τη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά του κρέατος, προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές που καταναλώνουν κρέας. Αντί να επεξεργάζεται τα λαχανικά, η Beyond Meat ανέλυσε τη μοριακή δομή του κρέατος και δημιούργησε τη δική του εκδοχή χρησιμοποιώντας αμινοξέα, λιπίδια, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που εξάγονται από τα φυτά.

Πέρα από το burger του Κρέατος, το οποίο αντιπροσώπευε το 70% των εσόδων του πέρυσι, παράγεται κυρίως από κίτρινα μπιζέλια και χρησιμοποιεί χυμό τεύτλων για να μιμείται την «αιμορραγία» ενός μπιφτέκι κρέατος. Το μενού προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης φυτικά υποκατάστατα για λουκάνικο, κοτόπουλο και βόειο κρέας.

Η Beyond Meat δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την IPO για να επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό με τους ανταγωνιστές Impossible Foods, γεγονός που συγκεντρώνει χρήματα για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Οι αδύναμοι επενδυτές ελπίζουν ότι η τρέχουσα συγκέντρωση χρημάτων θα άξιζε την εταιρεία σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Impossible Foods συνεργάστηκε με τα Burger King για να δοκιμάσει τον "Impossible Whopper" αυτό το μήνα στο Σεντ Λούις, του Μισσούρι, την καρδιά του βόειου κρέατος και της χώρας του μπάρμπεκιου. Ο José Cil, διευθύνων σύμβουλος του Restaurant Brands International, ιδιοκτήτης του Burger King, δήλωσε στους αναλυτές ότι προετοιμάζει περισσότερες δοκιμαστικές αγορές ακολουθούμενες από μια πανεθνική εκτόξευση στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα έσοδα πέραν του κρέατος το 2018 ήταν στα 87,9 εκατομμύρια δολάρια, από 32,6 εκατομμύρια δολάρια το 2017, με καθαρές απώλειες περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Credit Suisse είναι πρωτοπόροι στην προσφορά.

Πέρα από το IPO του Beyond Meat, το IPO έρχεται σε μια πολυάσχολη στιγμή για την αγορά των ΗΠΑ. Αρκετές από τις πιο υψηλού προφίλ, ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley θα είναι δημόσιες.

Η We Company, μητρική εταιρία παροχής κοινόχρηστων χώρων γραφείου WeWork, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε καταθέσει γραφειοκρατία για δημόσια εγγραφή.

Η Uber αναμένεται να καταγραφεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Lyft και Pinterest έχουν ήδη ενταχθεί στις δημόσιες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ