Β. Μινχάου: Η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τους δημοσιονομικούς κανόνες

Για να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό.    
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Η Ευρώπη πρέπει να ξανασκεφτεί τους δημοσιονομικούς κανόνες για να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό -σφιχτή πολιτική δαπανών και στάσιμα εισοδήματα πυροδοτούν πολιτικό θυμό, γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times.

Αυτός ο θυμός είναι που ενώνει τους ψηφοφόρους των Σαλβίνι, Λε Πεν και Φαρατζ -και που είναι πρωτοφανής στη μεταπολεμική εποχή. Οι πολιτικές λιτότητας συνέβαλαν τα μέγιστα στη διόγκωση αυτού του θυμού. Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ευρέως και από Γερμανούς οικονομολόγους -αν και στη Γερμανία θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και λόγω του πολιτικού κατακερματισμού.

Εάν τα κόμματα του πολιτικού κέντρου θέλουν να αντιμετωπίσουν τα αίτια του πολιτικού εξτρεμισμού, θα πρέπει να ξεκινήσουν επανεξετάζοντας τη δημοσιονομική πολιτική -πρώτο από πολλά βήματα. Θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των απλών ψηφοφόρων που αισθάνονται υπό πίεση λόγω της αυτοματοποίησης της εργασίας και της μετανάστευσης, εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Μινχάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ