Η Boeing αλλάζει το καθεστώς ασφαλείας μετά την κρίση 737 Max

Σημαντικές αλλαγές.

Η Boeing αναμένει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη πιστοποιούνται ως ασφαλή σε ολόκληρη την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, καθώς η πίεση στηρίζεται στις ρυθμιστικές αρχές για την πρόληψη περαιτέρω θανατηφόρων ατυχημάτων όπως οι δύο πρόσφατες καταστροφές των Boeing 737 Max.

Ο David Calhoun, ο οποίος είναι επικεφαλής ανεξάρτητος διευθυντής στο διοικητικό συμβούλιο του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, υπερασπίστηκε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου Dennis Muilenburg στην κατάσταση που προκλήθηκε από τις δύο συγκρούσεις στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, στις οποίες πέθαναν 346 άνθρωποι. Όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max έχουν γειωθεί μέχρις ότου η Boeing και οι ρυθμιστικές αρχές συμφωνήσουν σε μια λύση, σε ένα σύστημα ελέγχου πτήσης που πιστεύεται ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις δύο συγκρούσεις.

"Πιστεύω ότι ο ηγέτης μας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να παραμείνει η εταιρεία επικεντρωμένη στην επίλυση του προβλήματος μας και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμες αλλαγές που νομίζω ότι θα είναι αρκετά εκτεταμένες και όχι μόνο για τη Boeing, αλλά για τη βιομηχανία γενικότερα ", δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν ουσιαστικά πράγματα. Κανείς δεν πάει τίποτα. Νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για μια μεγάλη χρονική περίοδο ", πρόσθεσε, αλλά αρνήθηκε να πει λεπτομέρειες.

Ο κ. Calhoun υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Muilenburg να συμβουλεύσει τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ να μην καθηλώσει τα αεροσκάφη μέχρις ότου το είχαν πράξει οι περισσότερες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές. "Μέχρι τώρα έχει περάσει όλες τις δοκιμές", δήλωσε ο κ. Calhoun.

Τα σχόλιά του ήρθαν ως σημάδια μιας βαθιάς ρωγμής που προέκυψε μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Max πριν επιστρέψει στον παγκόσμιο ουρανό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας δήλωσε ότι διεξάγει τη δική του "ανεξάρτητη" ανασκόπηση του σχεδιασμού του Max και ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου ήταν "προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην υπηρεσία του αεροσκάφους" στην Ευρώπη.

Οι εμπειρογνώμονες των αερομεταφορών ανέφεραν ότι δεν ήταν άνευ προηγουμένου ο EASA να διεξάγει τη δική του αναθεώρηση, αλλά ήταν ασυνήθιστο. Η συνήθης σύμβαση είναι οι ρυθμιστικές αρχές να ακολουθήσουν την καθοδήγηση της αρχής στη χώρα όπου κατασκευάστηκε το αεροπλάνο, στην περίπτωση αυτή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η FAA, η οποία είχε θεωρηθεί ηγέτης στην ασφάλεια των αερομεταφορών πριν από τα δύο ατυχήματα, έχει πυρποληθεί τόσο για τον τρόπο με τον οποίο πιστοποίησε το αεροσκάφος όσο και για την ύπαρξη της τελευταίας μεγάλης ρυθμιστικής αρχής για το έδαφος του αεροσκάφους.

Νέα της διαμάχης έρχονται πριν από τις ακροαματικές ακροάσεις στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα στην κρίση του Max και πριν η FAA συγκαλέσει κρίσιμη συνάντηση της 23ης Μαΐου με άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, τις οποίες η Boeing ελπίζει ότι θα δημιουργήσει ένα μονοπάτι που θα επιτρέψει στο Boeing Max να επιστρέψει στον ουρανό.

"Δεν είναι απροσδόκητο και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να κάνουν τους δικούς τους συμπληρωματικούς ελέγχους", δήλωσε ένας ειδικός της βιομηχανίας.

Η Southwest Airlines και μερικά αμερικανικά πιλοτικά σωματεία δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι είχαν λάβει κληρώσεις από την ομοσπονδιακή επιτροπή για έγγραφα σχετικά με τον Max, στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανάπτυξη του Max και την πιστοποίησή του ως ασφαλούς.

Ο κ. Calhoun δήλωσε ότι το μέλλον της Boeing θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ιπτάμενης κοινότητας στην ασφάλεια των αεροσκαφών της, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει "καμία διαφημιστική καμπάνια που θα μπορούσαμε να οργανώσουμε, που θα σήμαινε ένα λόφο φασολιών" για καθησυχαστικούς επιβάτες. "Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε, να το κατασκευάσουμε με υπερηφάνεια και να το βάλουμε στον αέρα και να βεβαιωθούμε ότι τα πάντα γύρω του είναι ασφαλή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ