Η ΕΚΤ χρειάζεται έναν πιο τολμηρό από τον Ντράγκι, όχι τον Βάιτμαν

Οικονομολόγοι, επενδυτές και βουλευτές, τόσο στην Γαλλία όσο και στις νότιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πιστεύουν ότι η στάση του Βάιντμαν στην κρίση χρέους είναι ενδεικτική της απειλής για την σταθερότητα του ευρώ.
© The Financial Times Limited 2019. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Με καχυποψία αντιμετωπίζεται ο Γενς Βάιντμαν στην υπόλοιπη Ευρώπη παρά την δημοφιλία του στο εσωτερικό της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ωστόσο, αν εν τέλει ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν αναλάβει την Προεδρία της Κομισιόν, οι πιθανότητες ο Βάιντμαν να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί πιστεύουν ότι είναι η σειρά της Γερμανίας να αναλάβει κορυφαίο οικονομικό πόστο.

Πάντως, οι Financial Times αναφέρουν ότι οικονομολόγοι, επενδυτές και βουλευτές, τόσο στην Γαλλία όσο και στις νότιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πιστεύουν ότι η στάση που είχε τηρήσει ο κος Βάιντμαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους είναι ενδεικτική της απειλής για την σταθερότητα του ευρώ.

«Η ευρωζώνη χρειάζεται κάποιον πιο τολμηρό από τον Ντράγκι και σίγουρα όχι συντηρητικό όπως ο Βάιντμαν», ανέφερε ο Κρίστιαν Οντενταλ του think-tank με τίτλο «Centre for European Reform».

Αν και οι Γερμανοί πολιτικοί και οι Γερμανοί πολίτες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κου Βάιντμαν, ανώτεροι υπάλληλοι στο Βερολίνο αναρωτιούνται αν αξίζει να «κάψει» η Μέρκελ το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή, για τους Γερμανούς συντηρητικούς είναι πολύ βολικό να λέμε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι αυτός ο Ιταλός στην ηγεσία της ΕΚΤ που σας κλέβει τις αποταμιεύσεις σας», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος.

«Με τον Βάιντμαν επικεφαλής της ΕΚΤ, θα χαθεί ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος», σημείωσε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ