Νέο σεμινάριο από την ΕΥ Κύπρου με θέμα ΦΠΑ στην Ακίνητη Ιδιοκτησία

Η EY Κύπρου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το νέο διαδραστικό σεμινάριο με θέμα «ΦΠΑ στην Ακίνητη Ιδιοκτησία – Κατασκευές, Μισθώσεις, Πωλήσεις, Διαχείριση Ακινήτων/ Γης (συμπερ. διαδικτυακή προώθηση ακινήτων)». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Το σεμινάριο στα ελληνικά είναι διαπιστευμένο από την ΑνΑΔ και θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Annabelle στην Πάφο και στις 28 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο UCLAN στη Λάρνακα. Το σεμινάριο στην αγγλική γλώσσα θα ακολουθήσει στις 4 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΕΥ στην Λεμεσό και στις 5 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της ΕΥ στην Λευκωσία.

Το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργηθεί με βάση τις πρόσφατες και επερχόμενες αλλαγές σε σχέση με τον ΦΠΑ που αφορούν μεταβιβάσεις μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, μισθώσεις ακινήτων, πώληση μετοχών συνδεδεμένων με ακίνητα, καθώς και προώθηση ακινήτων μέσω διαδικτύου, όπου η πρακτική εφαρμογή ΦΠΑ θα τύχει επισκόπησης. Μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν από νομική και φορολογική πλευρά κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου είναι τα εξής: απαγορεύσεις εμπορικών συναλλαγών, εμπορικές και μακροχρόνιες μισθώσεις, αναδιαρθρώσεις δανείων, κατασκευαστικές υπηρεσίες, μεμονωμένες πράξεις, αναπροσαρμογή ΦΠΑ και επικαιροποιήσεις σχετικά με το μοντέλο Airbnb. 

Το σεμινάριο θα εξετάσει πρακτικά τα ΦΠΑ θέματα μέσω πραγματικών παραδειγμάτων, συμπεριλαμβανομένων συχνών λαθών και των αρχών που προσδιορίζονται στις εγκυκλίους, την τοπική και την κοινοτική νομοθεσία και νομολογία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τις γνώσεις τους επί τόπου και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μέσω της χρήσης διαδραστικής τεχνολογίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν και να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με θέματα ΦΠΑ σε ακίνητη περιουσία που επηρεάζονται από την εξελισσόμενη νομοθεσία - νομολογία, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών,  π.χ. υπεύθυνων λογιστηρίων, οικονομικών διευθυντών, λογιστών, δικηγόρων, ελεγκτών, φορολογικών συμβούλων, επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και λειτουργών του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι διαχειρίζονται συναλλαγές που σχετίζονται με ακίνητα. 

Ο  Φίλιππος Ραπτόπουλος, Συνέταιρος και Επικεφαλής των Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Οι φορολογικές επιπτώσεις των συναλλαγών επί ακινήτων αποτελούν ψηλή προτεραιότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ίδιους τους πολίτες. Οι συχνές αλλαγές στις εμπορικές τάσεις, η αναδιάρθρωση δανείων και η ψηφιακή εμπορία των ακινήτων έχουν καταστήσει πιο περίπλοκο τον τομέα των ακινήτων. Ως εκ τούτου, επιχειρούμε να αγγίξουμε το θέμα του ΦΠΑ σε συνάρτηση με την ακίνητη ιδιοκτησία, μέσω διαδραστικών σεμιναρίων σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται στη σειρά σεμιναρίων που αφορούν φορολογικά θέματα και πραγματοποιούνται με επιτυχία από τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Ο Συνέταιρος και Επικεφαλής Έμμεσων Φόρων της ΕΥ Κύπρου, Γιώργος Λιασής, σχολιάζει επί του θέματος: «Οι συναλλαγές ακίνητων πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή ειδικά όταν πρόκειται για την νομοθεσία του ΦΠΑ. Μέσα από μια σειρά σεμιναρίων στην Πάφο, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, εξετάζουμε την εφαρμογή των μεταβαλλόμενων θεμάτων ΦΠΑ μέσω της εξέλιξης της νομοθεσίας και της πρακτικής, καθώς και τις νομολογιακές επικαιροποιήσεις. Οι συναλλαγές ακινήτων μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές και η άμεση διαχείριση των  κινδύνων και των ευκαιριών για τον ΦΠΑ μπορεί να διασφαλίσει τη συμμόρφωση και τον μετριασμό περιττών δαπανών». 

Όλες οι πληροφορίες και το πρόγραμμα των επερχόμενων σεμιναρίων εδώ: https://www.ey.com/cy/en/home/upcoming-ey-seminars

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ