Invest Cyprus: «Κλειδί» για την ανάπτυξη η προσέλκυση επενδύσεων

Παρουσιάστηκε το έργο του Οργανισμού για την προώθηση ξένων επενδύσεων.

Την πεποίθηση ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας συμβάλλει στην οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας, εξέφρασε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), o Πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Π. Μιχαήλ. 

Μιλώντας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, ξένων επενδυτών και πρέσβεων, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία, τονίζοντας την ανάγκη να μην τη ρίξουμε στα βράχια της αμφισβήτησης, αφού το καλό της όνομα και η εικόνα της είναι το πολυτιμότερο εφόδιο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Διαβεβαίωσε ότι ο Invest Cyprus, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες με στόχο να προβάλει διεθνώς όσα έχει να προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και επιχειρηματικό κέντρο. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι οι προσπάθειες του Invest Cyprus και της κυβέρνησης, με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από το επικείμενο Brexit, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Steamship Insurance, βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στην Κύπρο διερευνώντας το έδαφος για να μεταφέρει την έδρα της στη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus σημείωσε ότι παρά την πλούσια δράση που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός, εντούτοις δεν υπάρχει εφησυχασμός, παρά μόνο αποφασιστικότητα για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να ενισχύσει η Πολιτεία τον Οργανισμό με τα απαραίτητα εφόδια, από οικονομικής και πολιτικής άποψης, αφού έχει την τεχνογνωσία με τις απαραίτητες διεθνείς συνεργασίες να οδηγήσει τη χώρα μας ένα βήμα πάρα πέρα. 

Χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Invest Cyprus απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Λόγω απουσίας του Προέδρου στο Βερολίνο, τον χαιρετισμό του ανέγνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη στον χαιρετισμό του τον Invest Cyprus για το έργο που επιτελεί, τονίζοντας ότι υπήρξε από τους πολυτιμότερους συνεργάτες της Κυβέρνησης στην προσπάθεια προώθησης της χώρας στο εξωτερικό, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και ανάδειξη της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου. Αναφέρθηκε μάλιστα στην καθοριστική συμβολή του Οργανισμού στην αναστροφή της αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας μετά το 2013. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για να καταστήσει ακόμη πιο φιλικό το περιβάλλον της χώρας μας για επενδύσεις. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Γιώργος Καμπανέλλας, παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο δράσης του Οργανισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης νέων τομέων της οικονομίας καθώς και στη στροφή προς νέες αγορές με προοπτική που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί επαρκώς, όπως αυτή της Νότιο-ανατολικής Ασίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας αλλά και του Καζακστάν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διεθνή δράση του Οργανισμού για την προώθηση του ελπιδοφόρου τομέα των επενδυτικών ταμείων και την ανάπτυξη της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από το Brexit, καθώς και στο ρόλο που έχει αναλάβει και τις συνέργειες που έγιναν με το υφυπουργείο Τουρισμού για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Αναφορά έκανε επίσης και στη στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε με τη Βουλή, με τη συμμετοχή του Οργανισμού σε τέσσερις επίσημες αποστολές του Προέδρου της Βουλής, αλλά και την έμπρακτη στήριξη και συνεργασία του Οργανισμού με την Πολιτεία και τον επιχειρηματικό κόσμο σε θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του ρόλου του ως η κρατική εταιρεία με οριζόντιες αρμοδιότητες όσον αφορά την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κέντρου στο εξωτερικό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή εκλογική συνέλευση του Invest Cyprus συμπίπτει με τη λήξη της τετραετούς θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Ο Μιχάλης Π. Μιχαήλ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι μαζί με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και τα στελέχη του Οργανισμού, θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί, την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου. Ο κ. Μιχαήλ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα απερχόμενα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ