Μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών του 2019

Μετά και την τελευταία ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που περιλαμβάνει και το Δεκέμβριο, ξεκαθαρίζει η εικόνα για τις ακάλυπτες επιταγές όσον αφορά στο 2019 το οποίο αν και παρουσιάζεται με περισσότερες καταχωρήσεις από ότι το 2018, συνεχίζει τη γενική καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Το 2019 καταχωρήθηκαν στο ΚΑΠ 115 νομικά πρόσωπα και 129 φυσικά ενώ το 2018 είχαμε αντίστοιχα 112 και 111 καταχωρήσεις. Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν νομικά πρόσωπα, το 2018 είχαμε 152 καταχωρήσεις ενώ το 2019 καταχωρήθηκαν 156. (Διαδραστικός πίνακας)

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών σύμφωνα με τον προκαταρτικό κατάλογο είναι €1.413.728 το 2019 ενώ το 2018 έκλεισε €1.483.715. Η μείωση τόσο στις αξίες όσο και στον αριθμό των προσώπων που καταχωρούνται στο ΚΑΠ από το 2013 δεν είναι άσχετη με την σημαντική μείωση των επιταγών ως μέθοδο πληρωμής. Πολλές επιχειρήσεις πλέον δεν δέχονται επιταγές ενώ οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν έδαφος.

Αν και σε μικρότερο βαθμό φαίνεται ότι ένα μέρος της αγοράς εξακολουθεί να κινείται με επιταγές. Το γεγονός ότι το 2019 είχαμε συνολικά 400 καταχωρήσεις προσώπων έναντι 375 το 2018 είναι μια ένδειξη ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι υπαρκτός και χρειάζεται προσοχή από τους εμπορευόμενους για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Μη ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις που πτωχεύουν αφήνοντας εκτεθειμένους τους συνεργάτες τους δείχνουν συμπτώματα ασυνέπειας στις συναλλαγές τους τουλάχιστον έξι έως εννέα μήνες πριν τη πτώχευση τους.           

Infocredit Group

Η Infocredit Group είναι πρωτοπόρος εταιρεία παροχής καινοτόμων λύσεων με ειδίκευση στην διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, κινδύνων κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης. Επικεντρωμένη στην παγκόσμια τάση για διαφάνεια, η Infocredit Group στοχεύει στην ενδυνάμωση και ταυτόχρονη ενίσχυση των επιχειρήσεων για κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις. Με περισσότερα από 45 χρόνια εμπειρίας και με ένα διεθνές δίκτυο στρατηγικών συνεργατών, η Infocredit Group έχει καθιερωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής εμπορικών πληροφοριών και διαχείρισης κινδύνων στην Κύπρο και Μέση Ανατολή. www.infocreditgroup.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ