Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Λύσεων Ασφαλείας #Cybersecurity

Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου 14 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και δημιούργησαν πρωτότυπα (MVPs) και πρακτικά ολοκληρωμένες προτάσεις για εφαρμογή της ιδέας τους. 

Ολοκληρώθηκε ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Λύσεων Ασφαλείας #Cybersecurity-Cyberdefence Hackathon 1.0 για την προώθηση της τεχνολογικής και επιχειρησιακής καινοτομίας στους κλάδους της Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity), των αμυντικών εφαρμογών, των εφαρμογών ασφάλειας και τον εντοπισμό ‘fake news’ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διοργανώθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου, τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο και την Πρεσβεία του Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του Μαραθωνίου 14 ομάδες, αποτελούμενες από υψηλού επιστημονικού επιπέδου συμμετέχοντες, παρουσίασαν τις ιδέες τους και δημιούργησαν πρωτότυπα (MVPs) και πρακτικά ολοκληρωμένες προτάσεις για εφαρμογή της ιδέας τους. 
 
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης τόνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου του είναι η έμπρακτη στήριξη σε τέτοιου είδους συνεργασίες που προάγουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, και μεταδίδουν μια διαρκή κουλτούρα έρευνας και καινοτομίας και πρόσθεσε ότι το υψηλό επίπεδο των ομάδων αποδεικνύει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, οι γνώσεις και μπορεί, με έξυπνες και καινοτόμες λύσεις να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Χριστάκης Πατσαλίδης  αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Τράπεζα Κύπρου στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής και τεχνολογικής καινοτομίας σε όλους τους κλάδους  συμπεριλαμβανομένης της Κυβερνοασφάλειας.
 
«Ως Τράπεζα υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ψηφιακής μεταμόρφωσης για το όφελος των πελατών μας και κατά συνέπεια, της οικονομίας και της κοινωνίας, κάτι που μας καθιστά τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στον τομέα ψηφιακής μεταμόρφωσης στην χώρα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου, η Διευθύντρια του IDEA Αγγέλα Παναγιώτου εξήρε τις 14 εξαιρετικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν από νέους επιστήμονες, οι οποίοι όπως ανέφερε, απόδειξαν ακόμα μια φορά ότι η Κύπρος διαθέτει λαμπρά μυαλά που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από άλλες χώρες.
 
Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, το 1ο βραβείο ύψους €3.000 (ισοβαθμία) εξασφάλισαν δυο ομάδες εκ των οποίων νεαροί ιδιώτες που ανέπτυξαν μηχανισμό εντοπισμού, ανάλυσης και διόρθωσης των ‘fake news’, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών κατά εταιρειών που σκοπό έχουν τη δυσφήμιση και τον επηρεασμό της μετοχικής τους αξίας.
 
Επιπλέον, το 1ο βραβείο εξασφάλισαν αξιωματικοί της ΕΦ, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, που παρουσίασαν ένα σύστημα ασφαλείας (λογισμικού & υλισμικού) έναντι κακόβουλων εργαλείων USB. Το σύστημα εντοπίζει και καταστρέφει τα προσβεβλημένα USB και απευθύνεται σε εταιρείες/οργανισμούς που θέλουν να αποφύγουν την προσβολή από ιούς.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 2o βραβείο ύψους €2.000 (ισοβαθμία) εξασφάλισαν επίσης δυο ομάδες εκ των οποίων νεαροί ιδιώτες που παρουσίασαν μια λύση με drone που αναλύει μια περιοχή ή ένα πεδίο μέσω της χρήσης εμπορικού drone και εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή στοχεύει στην παρακολούθηση, προστασία επισήμων και γενικά ασφάλεια χώρων.
 
Επίσης, ομάδα ερευνητών/τριών του Ερευνητικού Κέντρου RISE ανέπτυξαν εφαρμογή ασφαλούς κρυπτογραφημένης συνομιλίας παρόμοια με τις εφαρμογές WhatsApp/Viber, σχεδιασμένη ειδικά για ομάδες που χρειάζονται πρόσθετη ασφάλεια. Χρησιμοποιεί γεωεντοπισμό ώστε τα μηνύματα να διαβιβάζονται μόνο εφόσον ο παραλήπτης βρίσκεται εντός της επιθυμητής τοποθεσίας.

Τέλος, το 3ο βραβείο €1.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, εξασφάλισε ομάδα ιδιωτών και προσωπικό του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων «ΓΕΡΗΕΤ» ανέπτυξαν προσομοιωτή σκοποβολής για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης. Αντικαθιστά την ανάγκη χρήσης πραγματικών πυροβολισμών και πεδίων βολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ