Διεθνείς αγορές, κορωνοϊός και real estate

Όταν η Stephie Tang, Business Development Manager της Imperio για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, έφερε μία ομάδα Κινέζων πιθανών αγοραστών για να επισκεφθούν τα πολυτελή διαμερίσματα του Icon στη Λεμεσό την περασμένη εβδομάδα, το τμήμα πωλήσεων της Imperio είχε κάποιες ανησυχίες.

Μετά την απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης να θέσει την πόλη της Wuhan σε καραντίνα, και μετά από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε 15 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί από τους υποψήφιους αγοραστές φορούσαν ιατρικές μάσκες για σκοπούς προφύλαξης.

«Υπήρξε μία μικρή παρεξήγηση, αλλά το θέμα ξεκαθαρίστηκε γρήγορα», είπε η Stephie. «Στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο, όταν κάποιος κυκλοφορεί με ιατρική μάσκα, θεωρείται ότι την φοράει επειδή είναι άρρωστος. Όμως με την κινεζική νοοτροπία, οι άνθρωποι φορούν την ιατρική μάσκα για σκοπούς δικής τους προφύλαξης».

Εξαιρουμένων μικρών δυσκολιών τέτοιας φύσης, η αγορά παραμένει σταθερή. Αλλά το μέλλον παρουσιάζεται αβέβαιο.

Ευάλωτη η αγορά πολυτελών ακινήτων

Η αγορά πολυτελών ακινήτων γενικά είναι η πιο ευάλωτη, όταν υπάρχει πτώση των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών. Ο λόγος είναι απλός: οι εύποροι αγοραστές που μπορούν να επενδύσουν σε κατοικίες/διαμερίσματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (για παράδειγμα) γενικά θα έχουν ήδη επενδύσει ακόμη περισσότερα χρήματα σε μετοχές και ομόλογα. Όταν οι διεθνείς αγορές έχουν πτωτική πορεία, υπάρχει άμεση επίπτωση στην περιουσία αυτών των ανθρώπων.

«Εάν ο αγοραστής αισθάνεται λιγότερο πλούσιος, είναι λιγότερο πιθανό να προβεί σε μία μεγάλη επένδυση», λέει η Stephie.

Επιπλέον, είναι μικρότερος ο αριθμός των ξένων επενδυτών, που αποτελούν σημαντικό μέρος αγοραστών πολυτελών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι περιηγούνται στα ακίνητα της Imperio αυτές τις ημέρες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Μισιρλής, διευθυντής της εταιρείας. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανεπίσημης απαγόρευσης ταξιδιού που έχει θεσπιστεί για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, και τις απαραίτητες προλήψεις που λαμβάνει ο καθένας αυτές τις μέρες.

«Με τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, η αγορά ακινήτων θα παραμείνει αργή», λέει ο Γιάννης Μισιρλής. «Αν οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν να βρίσκονται σε πτωτική πορεία, θα υπάρξουν ακόμη λιγότεροι επενδυτές που θα θέλουν να ταξιδέψουν και, συνεπώς, να επενδύσουν σε ακίνητα», σημειώνει ο διευθυντής της Imperio.

Ο κύριος Μισιρλής συνεχίζει αναφέροντας πως τα πράγματα στον τομέα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, αλλά μία ραγδαία πτώση των διεθνών αγορών θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά πολυτελών κατοικιών, όπου απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να πωληθούν τα ακίνητα αυτά λόγω των υψηλών τιμών τους.

«Η αγορά ακινήτων αποτελεί τον δείκτη εμπιστοσύνης της οικονομίας. Αν οι άνθρωποι χάσουν την εμπιστοσύνη τους, θα σκέφτονται διπλά για το που θα επενδύσουν», τονίζει ο Γιάννης. «Δεν σημαίνει ότι δεν θα αγοράσουν ένα πολυτελές ακίνητο, αλλά μπορεί να μην θεωρήσουν την τιμή αντιπροσωπευτική».

Οι επενδυτές δεν πρέπει να κρατούν την ανάσα τους

Είναι γεγονός πως οι διεθνείς αγορές έχουν πτωτική πορεία και η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον αριθμό των κατοικιών που θα πωληθούν. Προς το παρόν, όμως, τα χαμηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία είναι πιθανόν να συνεχίσουν να υποχωρούν, φαίνεται να έχουν δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων της Κύπρου.

Τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων ισοδυναμούν με χαμηλότερες μηνιαίες πληρωμές, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακριβότερα ακίνητα. «Οι αγοραστές προσπαθούν να καταλάβουν εάν πρέπει να επενδύσουν ή όχι, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι χαμηλά», λέει ο Γιάννης. «Η κατοικία που μοιάζει οικονομικά μη προσιτή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ προσιτή με ένα μηνιαίο χρονοδιάγραμμα πληρωμών».

Όλη αυτή η αβεβαιότητα ίσως δημιουργήσει σε κάποιους επενδυτές έντονα την ανάγκη για ασφάλεια. Και τι πιο ασφαλές από το να έχεις το δικό σου σπίτι; «Βλέπουμε, μάλιστα, μία μικρή αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών βραχυπρόθεσμα», προσθέτει ο Γιάννης. Αλλά εξαρτάται από την εξέλιξη των γεγονότων, «είναι πιθανό να έχουμε μία σχετική μείωση της δραστηριότητας εντός των επόμενων 2-3 μηνών».

Το γεγονός πως εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο – χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε ακόμα το βαθμό της εξάπλωσης του ιού στην χώρα μας - ίσως κάνει πιθανούς αγοραστές να μη νιώθουν άνετα να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα σε προωθητικά events ή ακόμη και να υπογράφουν αυτοπροσώπως όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

«Συνεπώς, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κάνει κάποιους ανθρώπους να βάλουν την επένδυση ακινήτων στον πάγο», λέει ο Γιάννης.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ανάλογα με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, οι τιμές των κατοικιών μπορούν να παραμείνουν στάσιμες ή να δείξουν και κάποια προσωρινή μείωση. Αλλά οι πωλητές δεν πρέπει να πανικοβληθούν και οι αγοραστές δεν πρέπει να κρατούν την ανάσα τους περιμένοντας τις εξελίξεις.

«Αυτό είναι ένα αρνητικό σενάριο», λέει ο Γιάννης. «Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα. Έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες από αυτού του είδους την αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Οι αναλυτές περιμένουν τις παγκόσμιες αγορές να ανακάμψουν εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους. Βλέπουμε μπροστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ