EY: Πέντε ομάδες καταναλωτών θα διαμορφώσουν τη ζήτηση μετά τον COVID-19

Οι καταναλωτές επιζητούν την ομαλότητα, με το 40% να είναι έτοιμο να επανέλθει στο «φυσιολογικό». Περισσότεροι από τους μισούς (53%) καταναλωτές δηλώνουν ότι οι αξίες τους έχουν αλλάξει. Η υγεία και η προσιτή τιμή θα κυριαρχήσουν στο συναίσθημα των καταναλωτών μετά από τον COVID-19, ενώ ο σκοπός και οι αξίες παραμένουν υψίστης σημασίας

Πέντε νέες ομάδες καταναλωτών θα προκύψουν μετά το πέρας της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με την τρίτη έκδοση της έρευνας της EY, Future Consumer Index, μια μηνιαία έρευνα η οποία παρακολουθεί την καταναλωτική διάθεση και συμπεριφορά 14.074 ατόμων σε 18 χώρες. Κάθε ομάδα αντικατοπτρίζει τους διαφορετικούς τρόπους  με τους οποίους οι καταναλωτές αναμένεται να ζήσουν τη ζωή τους μετά την πανδημία του COVID-19, το πώς θα κάνουν τις επιλογές τους, καθώς και τι πραγματικά έχει σημασία για αυτούς.

Οι καταναλωτές επιζητούν την ομαλότητα αλλά έχουν νέες προτεραιότητες

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η επιθυμία για σταθερότητα είναι μια αυξανόμενη τάση, με το 40% των καταναλωτών να επιθυμούν να επανέλθουν στο «φυσιολογικό» - ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την έρευνα του περασμένου μήνα (20%). Ωστόσο, οι μισοί (50%) καταναλωτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι σε βάθος χρόνου η ζωή τους θα αλλάξει σημαντικά, ενώ το 53% δηλώνει ότι η εμπειρία της πανδημίας τους οδήγησε σε επανεκτίμηση των αξιών τους και του τρόπου με τον οποίο βλέπουν τη ζωή.

Σύμφωνα με την έρευνα της EY, Future Consumer Index, οι πέντε νέες ομάδες καταναλωτών που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτών των μεταβαλλόμενων διαθέσεων και συναισθημάτων είναι:

  • Affordability first – Προσιτές τιμές: Οι καταναλωτές αυτοί θέλουν να ζήσουν μέσα στα οικονομικά όριά τους και αντιπροσωπεύουν το 30% του δείγματος. Είναι η πιο απαισιόδοξη ομάδα ως προς την αντίληψή της για το πόσο καιρό θα χρειαστεί η χώρα τους για να ανακάμψει και να επιστρέψει η οικονομική σταθερότητα. Περισσότεροι από τους μισούς προσδιορίζουν την τιμή ως αυξανόμενης σημασίας.
  • Health first – Υγεία: Αυτοί οι καταναλωτές (26%) προτιμούν τα εμπορικά σήματα (brands) και τα προϊόντα που εμπιστεύονται ως ασφαλή και ελαχιστοποιούν τους περιττούς κινδύνους. Το 57% λένε ότι τώρα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο πόσο υγιεινά είναι για αυτούς τα προϊόντα που αγοράζουν.
  • Planet first – Πλανήτης: Οι πιο πιθανοί να αλλάξουν τα προϊόντα που αγοράζουν, αυτοί οι καταναλωτές (17%) θα πλήρωναν πιο ακριβά για υψηλής ποιότητας, ηθικής προέλευσης και βιώσιμα προϊόντα. Το 59% σκοπεύουν μακροπρόθεσμα να ψωνίσουν από τοπικές αγορές.
  • Society first – Κοινωνία: Οι καταναλωτές σε αυτή την ομάδα (16%) πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να εργαστούν μαζί για το απώτερο καλό, με το 73% από αυτούς να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προς όφελος της κοινωνίας. Προτιμούν να αγοράζουν από οργανισμούς που είναι ειλικρινείς και διαφανείς για το τι κάνουν.
  • Experience first – Εμπειρία: Με στόχο να ζήσουν το παρόν, αυτοί οι καταναλωτές (11%) είναι οι λιγότερο ανήσυχοι για την υγεία και τα οικονομικά τους. Τα 2/3 από αυτούς αισθάνονται άνετα να επιστρέψουν σε ένα εμπορικό κέντρο λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά τη σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα τους.

Η υγεία και η προσιτή τιμή θα κυριαρχήσουν μετά τον COVID-19

Οι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν σημαντικές και μόνιμες αλλαγές, με το 62% να δείχνουν ότι θα είναι πιο ενημερωμένοι και προσεκτικοί σχετικά με τη σωματική τους υγεία και το 58% να εστιάζουν όλο και περισσότερο στο value for money στο μέλλον. Αυτές δεν είναι νέες κινητήριες δυνάμεις συμπεριφοράς και προτίμησης, ωστόσο η έρευνα της ΕΥ, Future Consumer Index, δείχνει ότι οι καταναλωτές θα αφοσιωθούν πολύ περισσότερο στις αξίες τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Kύπρου, παρατηρεί: «Η Τρίτη σε σειρά έρευνα της EY, Future Consumer index, επιβεβαιώνει ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη στροφή των καταναλωτών προς νέες προτεραιότητες και προτιμήσεις. Οι καταναλωτές γίνονται πιο ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν την υγεία τους και επιπλέον αναμένουν οι εμπορικές επωνυμίες να αντικατοπτρίζουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και κοινωνικές αξίες. Οι εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν και να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια τους έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις νέες προσδοκίες των καταναλωτών καθώς και να τους παρέχουν νέες ψηφιακές εμπειρίες και τη διαφάνεια που απαιτείται για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης τους».

Η τελευταία έκδοση της έρευνας Future Consumer Index είναι διαθέσιμη εδώ.

Η έρευνα διεξήχθη την εβδομάδα 8 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ